Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snook-duon Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros återförenades på scenen förra året med nyskrivna låten "Sitter på en dröm". Arkivbild.

"Mr Cool" blev Snooks genombrott

Sommaren 2004 var orden på allas läppar: ”Ta av dig din truckerkeps”. Låten "Mister Cool" blev ett stort genombrott för hiphopduon Snook – men vad hände sedan?

En snabb Spotify-sökning på "Snook" visar att "Mister Cool" har runt 17 miljoner spelningar. Det är inte jättemycket med dagens mått mätt, men då får man tänka på att strömningstjänsten inte fanns den där sommaren för 13 år sedan.

Då spelades "Mister Cool" minsann flitigt på radion. Ett kvitto på låtens popularitet kom vid P3 Guld-galan året därpå, då den vann "Årets låt". Men sagan om Snook blev, om än högljudd, kortvarig fram till de två överraskande återföreningarna förra året.

Efter debutalbumet "Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit" släpptes det hyllade albumet "Är" 2006. Trots att de stod på scen tillsammans så sent som 2009 försvann hiphopduon i det tysta.

2010 släppte Oskar Linnros sitt första soloalbum "Vilja bli", ett halvår senare kom Daniel Adams-Ray med sitt "Svart, vitt och allt däremellan". I dag är båda etablerade artister på den svenska scenen och i fjol gjorde duon comeback under Daniel Adams-Rays konsert på Gröna Lund i form av nya låten "Sitter på en dröm".

Men hur gick det för truckerkepsen? Om man googlar "truckerkeps mode 00-talet" i dag så kommer diverse "saker du älskade under 00-talet men aldrig skulle bära i dag"-listor upp. Huruvida det är tack vare låten eller inte må vara osagt.

Frågan är ju om Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray hade varit lika etablerade artister utan Snook – tack vare "Mister Cool" riktades uppmärksamheten mot dem. Låten har dessutom satt sina spår.

Återföreningen förra hösten på Gröna Lund livesändes på Facebook, och när Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros hade gått av scenen hördes det tydligt hur publiken skrek efter en låt:

"Mister Cool".