Teaterföreställningen "Rivers of Färila" bygger på den berömde koreografen Per Jonssons (1956–1998) liv. Pressbild.
Teaterföreställningen "Rivers of Färila" bygger på den berömde koreografen Per Jonssons (1956–1998) liv. Pressbild.

Minnet av Per Jonsson dansas på scenen

Den internationellt erkände koreografen Per Jonssons liv och verk ekar genom "Rivers of Färila", en ny föreställning på Folkteatern i Gävleborg.

ANNONS
|

Koreografen Per Jonsson fick aldrig se sitt nystartade danskompani framföra hans sista verk "Rivers of Mercury" inför publik. Han hittades död i sitt hem i början på december 1998, med avskedshälsningen "Dansa mina verk!".

Innan dess hade han skakat om den svenska dansvärlden.

- Per Jonsson slog in på en ny väg för svensk dans. Det var lyriskt, det var mystiskt, det stod inte i relation till någon berättelse utan det kom från ett inre liv. Det var superexpressionistiskt och det var många som såg det som fastnade och tyckte att det förändrade hela scenen, säger Mattias Brunn.

ANNONS

"Rivers of Färila"

20 år senare väcks minnet av Jonsson till liv i "Rivers of Färila", en teaterföreställning med dans som bygger på fragment och glimtar ur den för tidigt bortgångne stjärnkoreografens förflutna.

- Hans resa är den vi har lärt oss genom något slags dramaturgi: En konstnärlig, ung, homosexuell man växer upp på landet och kommer till storstan där han förverkligar sina drömmar och lyckas som konstnär. Men Pers berättelse slutade så abrupt, säger Mattias Brunn.

Arbetet med föreställningen inleddes för tre år sedan, då Mattias Brunn såg ett exemplar av boken "Konst skall vara som en sträng mellan jord och himmel", skriven av Per Jonssons kusin Agneta Söderqvist om koreografen, liggande på ett skrivbord på Folkteatern.

- Jag har jobbat med maskulinitet, sexualitet och identitet som teman i många år. Folkteatern i Gävleborg har en annan formmässig linje, med en berättartradition och ett avstamp i Hälsingemyllan. När jag såg boken trillade poletten ned. "Per Jonsson är ju härifrån", tänkte jag, "och hans berättelse har jag burit med mig", säger Brunn.

ANNONS

Bygger på intervjuer

I över ett års tid intervjuade Mattias Brunn människor i Per Jonssons närhet – släkt, vänner, kollegor – som hjälpte honom att komma Jonsson, en person han aldrig träffat, inpå livet. Samtalen ligger till grund för "Rivers of Färila".

- Jag har ingen personlig relation till Per, men nu har jag fått en relation till dem som kände honom. För mig handlar föreställningen om människor som minns någon som inte längre finns här. Du ska inte behöva veta vem Per Jonsson var för att kunna se föreställningen, och du ska inte behöva komma från Hälsingland för att tycka att den är intressant, säger Mattias Brunn.

TT

Fakta: Per Jonsson

Född 1956 i Hyttebo. Dog 42 år gammal 1998.

Flyttade till Stockholm som 16-åring. Började studera till dansare på Balettakademien, sedan till koreograf på Danshögskolan.

Slog igenom med examensarbetet "Schakt" 1983.

Arbetade även utomlands, bland annat på Island och i USA och England.

Verk i urval: "Schakt" (1983), "Nimrud" (1987), "Okänd dans" (1991), "Ayas öga" (1992), "Hymn" (1995), "Rivers of Mercury" (1998).

"Rivers of Färila" har premiär på Slottescenen i Ljusdal den 1 december. Sedan spelas den primärt på Folkteatern i Gävle.

ANNONS