Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyskland har fått sin egen metoo-skandal. Arkivbild.

Metoo-skandal växer i Tyskland

Tysklands första större metoo-skandal fortsätter att växa. Anklagelser om mörkläggning av fallet med "Tysklands Harvey Weinstein" riktas mot den statliga tv-kanalen Saarländischer Rundfunk.

Den ansedda tyska veckotidningen Die Zeit har publicerat två artiklar med intervjuer med en rad kvinnor som anklagar den tyske 75-årige tv-regissören Dieter Wedel för sexuella trakasserier och våldtäkt, som ska ha pågått i över fyra decennier. Avslöjandet är det första av större slag i Tyskland sedan metoo-rörelsen tog fart i höstas i och med avslöjandet om Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins systematiska övergrepp på kvinnor.

Nu medger Saarländischer Rundfunk att man var medveten om anklagelserna mot Wedel redan på 1980-talet men valde att ändå fortsätta samarbetet med honom. En intern utredning har nu tillsatts, men tonläget är uppskruvat och en kolumnist i Sueddeutsche Zeitung konstaterar att Tyskland "mycket väl kan ha fått sin egen Harvey Weinstein".

Tidigare i januari förnekade Wedel kraftfullt alla anklagelser och sade sig ha fallit offer för en häxjakt. Han har inte kommenterat den andra artikeln, som är mer detaljerad än den första. Tyska myndigheter har inlett en förundersökning mot honom rörande en anklagelse om våldtäkt 1996.