Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett år tänker Mark Levengood och Jonas Gardell ge sitt poddförsök. En gång i veckan spelar de in och lägger ut.

Mark och Jonas har en podd ihop

Med en blandning av snusk, hemmafrutips och djupt allvar gör Mark Levengood och Jonas Gardell en podd ihop. Samarbetet kan tyckas självklart men så var det inte alls, i alla fall inte först.

"En liten ondsint jävel som sitter här och säger slipprigheter, gärna snuskiga". Så beskriver Jonas Gardell, med ett stort skratt, betonar han, sin partner och make sedan drygt 30 år. Den finlandssvenska språkmelodin får Mark Levengood att låta bra mycket snällare än vad han är, lyder budskapet.

En gång i veckan spelar de in och lägger ut, och efter två månader verkar det flyta på. Den dramatiska utvecklingen i Svenska Akademien fick dem till och med att lyfta sig i håret lite extra och göra ett bonusavsnitt.

- Vår uppgift är att kritisera dem (Akademien) så länge att det når fram och de avgår – punkt, sammanfattar Jonas Gardell ett hetsigt resonemang om hur långt en poddpratare kan gå.

Mark Levengood fyller i nästan sorgset:

- Jag vill int' att de ska avgå.

Äkta nervighet

Rollerna tycks vara desamma oavsett vilken mikrofon de har framför sig. Nervigheten känns äkta. Den inledande oron för att de skulle uppleva sig själva som poserande eller tillgjorda i inspelningsstudion på förlaget Norstedts, kom i alla fall på skam.

- Vi upptäckte att vi ganska snart kom in i ungefär den jargong som vi har hemma också. Vi slår på varandra med storslägga och så skrattar vi, det är inte så farligt. I vår lättkränkta tid är det rätt skönt att höra ett par som oavbrutet förolämpar varandra och samtidigt skrattar, säger Jonas Gardell.

Att likna sin partners orgasm vid ett läckande filmjölkspaket är okej, men det finns gränser.

- Efter så många år tillsammans vet vi vad som på allvar skulle såra den andre och dit går vi inte, säger Mark Levengood.

Jobbiga minneslappar

Ändå, eller just därför, har de inte jobbat tillsammans tidigare med undantag för programledarskapet i Melodifestivalfinalen 2003, vilket var mer lyckat utåt än privat. Jonas Gardell hade svårt att låta sig regisseras av den tv-vane programledaren Mark Levengood som alltför gärna berättade hur och när hans make skulle läsa sina minneslappar.

- Jo, så var det, det jobbiga var också att vi är vana vid att, när man har varit på jobbet och kommer hem, så är det en frizon där man kan landa lite och där den andre tröstar. Den gången tyckte jag frizonen var så enormt viktig och att vi inte skulle äventyra den, säger Mark Levengood.

Men 15 år senare svarade han ändå ja när Jonas Gardell föreslog en gemensam podd. Jonas hade fått nog av Twitter och kände att artiklarna på Expressens kultursida inte räckte för hans behov av att snabbt kommentera samtiden. Men lockelsen ligger också i att för en gångs skull få vara sin egen ansvarige utgivare och producent i ett förhållandevis enkelt tekniskt sammanhang. Jonas Gardell jämför frihetskänslan med när han själv började med ståuppföreställningar i slutet av 1980-talet: en person och en mikrofon.

Nu är de två som sjunger som de vill.

- Det är experimentell radio och att då försöka hitta ett tonfall som är personligt men inte privat, som går långt men inte för långt, är jätteroligt. Jag är till och med väldigt stimulerad, säger Mark Levengood, i grunden utbildad radioproducent.

Det ärrade

I podden kan de skämta om sex men också gå ut hårdare mot exempelvis Svenska Akademien och regeringens ministrar än vad de skulle kunna i public service, konstaterar Jonas Gardell som samtidigt vill "ner i ett djupt allvar". Intuitivt bygger de upp en bärande programidé som exempelvis den i avsnitt sju om vurmen för det ärrade och slitna och om när man egentligen blir av med sin oskuld.

- Jag vill att det ska var dagsaktuellt, och vi har båda en förkärlek för det lilla livet och husmorstipsen och det delar vi uppenbarligen med väldigt många. Vår publik växer hela tiden och en stor del av den har aldrig lyssnat på porr förut, säger Gardell.

TT: Porr?

- Ja, jag sade "porr" och jag menade "porr" men skriv "podd". När vi når dem och när de fattar hur man laddar ner en app kommer vi att kunna växa väldigt mycket.