Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Marianne Mörck och Claes Malmberg gör musikal på Tjolöholm

Claes Malmberg och Marianne Mörck gör musikal på Tjolöholms slott. – Något ska väl den där dyra ladan användas till, skrattar Claes Malmberg.

Vi ska väl reda ut en sak. Ladan som Claes Malmberg syftar på är alltså inte Kungsbackas stolta slott i Tudorstil från början av 1900-talet. Musikalkomedin Jeppe på berget, med Claes Malmberg och Marianne Mörck i huvudrollerna, kommer till sommaren att spelas i en lada som ligger intill själva slottet, ombyggd och redo för att ta sin plats som Kungsbackas nya sommarscen. Men det är Tjolöholms slott som står bakom satsningen.

– De har ju renoverat en jättefin lada därute för 12 miljoner kronor men har inget att fylla den med. Det är där vi kommer in, säger Claes Malmberg, till hälften på skämt och till hälften allvar.

Du jobbade i tio år med sommarteater på Gunnebo slott, ser du en liknande framtid för dig på Tjolöholms slott?

– Det vet jag inte, det är för tidigt att säga. Vi tar ett år i taget. Men det är väldigt skönt att "bara" få vara skådespelare igen.

Ja, du drev ju sommarteatern på Jonsereds herrgård?

– Det var förra sommaren. Tiderna förändras.

Funkade det inte?

– Nej, det blev lite svårt, inte minst logistiskt. Vägen till herrgården är väldigt smal och parkeringsmöjligheterna därute väldigt begränsade. Vi hade helt enkelt inte möjlighet att sälja så många biljetter som vi ville och då är det svårt att få avans på verksamheten.

– Vi tappade säkert 700 000 kronor på grund av att parkeringen inte räckte till. Det slutade med jag fick spela gratis så att de andra fick betalt. De var det ena skälet.

Och det andra skälet?

– Det fanns inget vidare engagemang hos Partille kommun. De var tyvärr inte särskilt intresserade.

"Ingen bra chef"

Så när frågan om att spela sommarteater på Tjolöholm 2019 dök upp hoppade Claes Malmberg på det erbjudandet, några kronor fattigare men en erfarenhet rikare.

– Det är tryggare, lugnare och betydligt bättre att spela teater för andra människors pengar om jag ska vara helt ärlig. Dessutom har jag aldrig varit särskilt intresserad av att producera och tycker inte om att vara chef. Jag är verkligen ingen bra chef. Jag vill spela teater, så enkelt är det, att spela live inför en publik ger mig en enorm kick. Och Jeppe på berget kändes som en kul utmaning.

då ringde Claes Malmberg dig. Vad sade han?

–Hallå Majsan, hur är det ..? Hur har du det, är allt bra? Jaha, annars då ..? Jag fattade rätt snabbt att Claes var ute efter något men blev nästan irriterad för att han drog så på det, skrattar Marianne Mörck.

Till slut lyckades Claes Malmberg i alla fall få ur sig sin fråga, och Marianne Mörck tände direkt på idén. Trots att Jeppe på Tjolöholm riskerade att krockad med ett annat engagemang svarade hon ja.

– Jag och Claes spelade Charleys tant på Gunnebo slott tillsammans för ett par år sedan och jag har alltid väldigt roligt ihop med honom. Det var egentligen inget att tveka på.

Gillar Tjolöholm

Men Malmöbon Marianne Mörck, född och uppvuxen i Göteborg, har en fin relation även till Tjolöholms slott.

– Jag var där en hel del som barn, på picknick eller middag, det är ju så otroligt fint därute vid havet.

Även Claes Malmberg är förtjust i Tjolöholms rogivande slottsmarker ute på den lummiga halvön i Kungsbackafjorden. Han ser redan fram mot perioden i slutet av maj då alla i teamet möts och repetitionerna sätter igång på allvar.

– Vilken härlig sommar att längta till.

Flyttat till Lund

Samtidigt trivs Claes Malmberg väldigt bra med sin självvalda ensamhet. För en månad sedan lämnade han lägenheten på Östergatan i centrala Malmö för ett nybygge i Båstad.

– Jag bor själv, går på mina promenader och umgås inte med någon. Det är väldigt skönt och nog den största erövringen jag gjort i mitt liv, att kunna vara själv.

Jeppe på berget - en musikalkomedi

Med:

Claes Malmberg, Marianne Mörck samt nio andra skådespelare (ännu ej kontrakterade).

Regi: Stefan Metz.

Dekor/scenografi: Alex Tarraguel.

Producent: Mikael Hellqvist.

Spelas: På Tjolöholms slott 11/7-11/8.