Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppsalabandet Mares ger sig ut på turné i Sommarsverige. Från vänster Albin Egrelius Fredlund, Fredrik Danfors, Olof Wärend Rylander och Albin Egrelius Fredlund. Arkivbild.

Mares värsta turnéminne: "50 fulla raggare"

Mares bästa spelning var när publiken sjöng med och kunde alla låtar – samma dag som debutalbumet hade släppts. Den värsta då en full publik försökte dra ned instrumenten från scenen. Men sådan dramatik blir det förhoppningsvis inte i sommar.

Uppsalabandet Mares följer upp sitt debutalbum och sin vårturné med en riktig storsväng genom Sverige. Bandet kommer att spela på flera svenska festivaler, bland andra Brännbollsyran i Umeå, Hudikkalaset i Hudiksvall och Storsjöyran i Östersund. Men det blir också konserter av mer vanligt turnéstuk.

TT: Vilket är ert bästa turnéminne?

- När vi spelade i Göteborg i våras. Det var turnépremiär, vi hade släppt albumet samma dag, och publiken kunde ändå alla låtar. Efteråt gick vi och firade med vänner och kollegor. Strålande kväll rakt igenom, säger Fredrik Nilsson.

TT: Vilket är ert sämsta?

- Vi spelade för 50 fulla raggare i Arvika som försökte dra ned våra instrument från scen. På Fredriks födelsedag, säger Olof Wärend Rylander.

Krav: trisslotter och öl

Så blir det förstås inte i sommar. Bandet har haft stora framgångar med låtar som "Allt du gör och att du finns", "Höga klackar" och "Stråkorkester". Låten "Sunnanvind" spås till exempel av Spotify bli en av sommarens riktiga hitlåtar.

Vilken låt som konserterna ska inledas med vill de dock inte berätta.

- Vi startar med något starkt, lovar Albin Egrelius Fredlund.

Frågan är vad framgången har gjort med bandets logevanor. Bandet hoppas på tur med pengar, och beställer fram trisslotter i logen, enligt Michael Dahnberg. Dessutom ska det finnas öl och en flaska fin champagne av särskilt märke.

Äter bara vegetariskt

I övrigt blir det dock lite mer sparsamt. Bandet säger sig turnera klimatsmart, med vegetarisk mat och noga planerade rutter. Men helt koldioxidneutral är inte bandets turné.

- Det blir dessvärre mycket bilkörning när man har 300 kilo instrument, förklarar Michael Dahnberg.

Om publiken uppskattar det som den får höra så kan gruppen bjuda på ett extranummer. Men bara om publiken verkligen vill. Det har hänt att extranumret har uteblivit.

- De ville inte ha ett, säger Albin Egrelius Fredlund.