Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mando Diao vinner Svensktoppens guldlista. Från vänster: Carl-Johan Fogelklou, Björn Dixgård, Patrik Heikinpieti, Daniel Haglund och Jens Siverstedt. Arkivbild.

Mando Diao etta på Svensktoppens guldlista

Mando Diao med låten "Strövtåg i hembygden" vinner Svensktoppens guldlista i år.

"Det är helt otroligt att få vinna över alla dessa svensktoppsklassiker. En sådan här hit får man en gång i livet. 'Strövtåg i hembygden' är definitivt en av våra mest framgångsrika och betydelsefulla låtar", säger Mando Diao-medlemmarna Björn Dixgård och Jens Siverstedt gemensamt i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

"Svensktoppens guldlista" i P4 startades förra året, där en statistiskt utvald jury på 1 500 personer får rösta fram sin favorit bland Svensktoppens långkörare – låtar som har legat i 52 veckor på listan och därför har fått lämna under året.

Med i årets tävling var även Ulf Lundells "Öppna landskap", efter att lyssnarna hade fått rösta bland olika 80-talsklassiker på programmets hemsida. De låtarna har aldrig fått chans att vara med på Svensktoppen, eftersom programmet var nedlagt från juni 1982 till oktober 1985.

Förra årets guldlista vann Magnus Uggla med "Jag och min far", som i år hamnar på en fjärdeplats. Grunden till listan röstades fram redan förra året, och inför årets omröstning har den listan ställts mot långkörarna 2017.

Enligt pressmeddelandet är "Strövtåg i hembygden" även den låt som legat etta längst på Svensktoppen sedan starten 1962, med totalt 86 veckor.