Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yngwie Malmsteen är tillbaka i bluesrocken – och han sjunger själv. Arkivbild.

Malmsteen: Jag är som en jävla laserstråle

Efter snart 40 år, nästan lika många sparkade sångare och exakt noll kompromisser är Yngwie Malmsteen tillbaka med ett nytt album.

På nya albumet "Blue lightning" är gitarrvirtuosen tillbaka där allt startade – i bluesrocken.

- Folk har bönat om att jag ska göra en bluesplatta. Så jag sade okej då. Det var blues jag började spela, och det var därför jag började spela neoklassiskt, eftersom jag blev trött på de fem tonerna i bluesskalan, säger han.

Tillsammans med några egna nya spår har han på skivan släppt lös sitt neoklassiska raseri över en rad covers på artister som Deep Purple, Jimi Hendrix och ZZ Top.

- Jag valde några låtar som jag tyckte var balla. Men jag gjorde dem på mitt eget sätt. Det är ju inga jukebox-versioner direkt.

Precis som på sina senaste album sköter Malmsteen all sång på egen hand. Och så kommer det att förbli, förklarar han.

Bråk med sångare

På sistone har ett bråk rasat i intervjuer och på sociala medier mellan Malmsteen och hans tidigare sångare Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner och Tim “Ripper” Owen. Sångarna har anklagat Malmsteen för storhetsvansinne och för att ljuga om att han skrivit alla texter och melodier själv.

Malmsteen låter irriterad när namnen kommer på tal.

- Jag skrev och arrangerade rubb och stubb, men folk förstår ju inte vilken position de har. Av någon anledning får sångaren alltid för sig att han är viktigare än trummisen eller keyboardisten. De som inte förstått hur det funkar är inte kvar längre, säger han.

"Häller ut min själ"

För kompromisser har aldrig varit Malmsteens grej.

- Jag har hållit på med det här i nästan 40 år och jag har alltid varit som en jävla laserstråle rakt framåt. Varenda gång jag gör en skiva häller jag ut hela min själ. Det känns helt jävla vansinnigt när någon försöker lägga sig i.

Han spelar dessutom bättre än någonsin, hävdar han.

- Jag kan spela lika tekniskt som förr, och dessutom mer moget. Jag håller mig i jävligt bra skick också, jag har inte rört sprit på 13 år. Folk har en bild av mig som rockstar, men jag är bara hemma och lirar tennis och meckar med Ferrarin.