Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åres julkalender kretsar kring familjen Storm och deras grannar, och regissören Emma Bucht är supernöjd med rollbesättningen. "Det är en sådan fröjd att gå till jobbet. Det är som att man lägger ett golv varje dag, sedan gör de piruetter på det", säger regissören Emma Bucht.

Magi och mystik i årets julkalender

Trots att våren just har anlänt är årets julkalender redan färdiginspelad. Den här gången med julpyntstölder, grannosämja och mysterier – och ja, det blir snö.

Tomtar, granar, pepparkakor och polkagrisar – inspelningsstudion för SVT:s "Storm på Lugna gatan" har tagit fasta på julkänslan.

Handlingen kretsar kring familjen Storm, som precis lämnat storstan för det lilla samhället Järnkroken. De ser den årliga julkampen som en biljett in i gemenskapen, men får problem då deras grannar hellre bråkar med varandra än samarbetar för att ta hem tävlingen. Dessutom börjar märkliga saker att hända på familjens gata.

- Jag är själv från en mindre ort från början, Falun, och där händer det mycket spännande saker. Det blir lite mer spännande när allting är komprimerat och alla känner varandra, säger Cecilia Forss.

Tänker inte i kön

De kvinnliga rollfigurerna står i fokus med bland andra deckarförfattaren Sanna Storm (Forss), den ensamstående tekniknörden Mika Strong (Shima Niavarani) och den lite mer alternativa Malva Miller Karlsson Blomberg (Sofia Ledarp), som lever ihop med sina två pojkvänner. Dessutom kommer både Lena Philipsson och Ulla Skoog att synas i rutan.

- Sedan tycker jag inte att man ska ta plats bara för sakens skull. Vi har försökt att inte tänka i "pojk" och "flick", utan att hela tiden tänka i drivkrafter. Det finns massor av kvinnor som är superintresserade av teknik. I Sofias familj är det mjuka värden som gäller, men de som står för de allra mjukaste värden är männen, säger Bucht.

- Och jag är trött på att se tokiga pappor som är klantiga. Det har varit roligt, men drömmen är att de inte bara ska vara tokiga och klantiga, säger Bucht.

"Sagolik känsla"

Barnen i familjen Storm spelas av Maja Söderström och Adrian Marcéus, och i rollbesättningen finns även Henrik Johansson, Linus Wahlgren och Eric Stern. Och Johan Rheborg spelar rollen som den skumma grannen – som kan vara en varulv.

- Det är väldigt magiskt och estetiskt, det är nutid och vi kan relatera till det, men samtidigt en fiktiv grej som gör att det är snäppet upphöjt, vilket gör att vi hamnar i en sagolik känsla, säger Shima Niavarani.

TT: Hur tror ni att tittarna kommer att reagera på "Storm på Lugna gatan"?

- Jag tänker att julkalendern är som att göra Melodifestivalen. Man lägger sig ned med halsen på giljotinen och lever farligt, men man måste våga göra de där farliga grejerna. Det viktiga för mig var att det är en historia som jag verkligen ville berätta. Att man inte ska döma människor utifrån hur de ser ut, för man har ingen aning om vad de går runt och bär på, säger Emma Bucht.