Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi sänker skatterna. Får man mer pengar i plånboken kan man prioritera kultur och idrott", säger Lotta Finstorp (M). Arkivbild.

M: Vuxna människor kan betala entré själva

M och KD tar bort fri entré på de statliga museerna och det särskilda anslaget till landets kulturskolor i sin budget. Däremot får biblioteken ett extra anslag.

På onsdagen klubbade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetramar. Det betyder drygt 200 miljoner kronor mindre till kultur jämfört med övergångsregeringens budget.

Själva innehållet i kulturbudgeten ska riksdagen debattera och ta ställning till på tisdag den 18 december. När det gäller fri entré på de statliga museerna vill M med stöd av KD, till skillnad från Liberalerna, avskaffa den.

- Merparten av de statliga museerna ligger i Stockholm, det har varit en granska orättvis subvention. Men vi vill fokusera på barn och unga och därför blir den kvar för besökare upp till 19 år. Däremot anser vi att vuxna människor kan betala entré själva, säger Lotta Finstorp kulturpolitisk talesperson för M.

TT: Blir det inte väldigt hattigt för museerna att tvingas ställa om igen?

- Vi måste prioritera och då prioriterar vi barn och ungdomar och äldre.

M och KD tar även bort de 100 miljoner kronor extra som de rödgröna anslagit till landets kulturskolor för att sänka avgifterna men också för att utveckla kulturskolan.

- Vi satsar fem miljarder mer i statsanslag till kommunerna och då kan man ju använda dem till kulturskolorna till exempel, säger Lotta Finstorp.

M och KD gör en egen satsning på 25 miljoner kronor till biblioteken för arbete med barn i utsatta områden.