Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Lundin hamnar mitt i ett isbjörnsdrama i SVT-programmet "I rovdjurens spår". Pressbild.

Lundins isbjörnsdrama – jagades på inspelning

Inspelningen av "I rovdjurens spår" fick en oväntad vändning när en isbjörn började följa efter programledaren Anders Lundin. Dubbel dramatik blev det när den folkkäre profilens snöskoter lade av.

I SVT-programmet "I rovdjurens spår" undersöks hur man ska förhålla sig till vilda djur som ibland ställer till med problem för människan. Men det kunde ha slutat illa under inspelningen när teamet fick syn på en sovande isbjörnsfamilj ute på en frusen fjord.

- De låg ganska beskedligt där på isen så vi åkte närmare och hade en idé om att svänga av på högra sidan. När vi kom närmare vaknade en av ungarna till och det visade sig att vi inte alls kunde svänga av eftersom det låg massor av isblock där, berättar Anders Lundin.

"Kunde inte starta motorn"

Isbjörnsungen – som vägde ungefär 100 kilo – började lufsa efter dem, men de lyckades krångla sig ur situationen.

- Man visste inte om mamman skulle komma efter, det blev lite intressant, säger programledaren.

TT: Vad kände du då?

- Just då kände jag, "hoppas att snöskotern inte får motorstopp".

Det fick den.

- Vi skulle åka tillbaka samma väg, men jag kunde inte starta motorn. Då blev det lite dramatiskt igen, hur vi skulle ta oss tillbaka. Efter ett tag lyckades vi ta med skotern på ett släp och dra förbi dem, berättar Anders Lundin.

"Höll på att dö ut"

"I rovdjurens spår" följer även andra rovdjur i Norden. Det första avsnittet behandlar den infekterade vargfrågan i Sverige – djuret som för några decennier sedan var nära på att försvinna helt.

- Det är mycket fokus på en liten grupp människor som ser problemen med varg, men den stora majoriteten är positiv. Det handlar inte om för eller emot varg, den ska vara här, nu måste vi lära oss hur vi bäst kan leva tillsammans med den.

Anders Lundin har själv följt rovdjurens utveckling sedan barnsben och är exalterad över att nu få vara nära dem på riktigt.

- Under hela min uppväxt har jag varit intresserad av de här sakerna och sörjt att det har varit så få havsörnar, kungsörnar, pilgrimsfalkar, björnar, lodjur och framför allt att vargar inte fanns. De höll på att dö ut allihop och till slut fick jag läsa att det var en ensam varg som strövade omkring. Det var jättespännande att nu få åka ut i en natur där det kanske finns 300 vargar och att havsörnen och falkarna har kommit tillbaka, säger han.

Det första avsnittet av "I rovdjurens spår" sänds på torsdagen, den 29 november, i SVT1.