Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Loreens låt har läckt på nätet

Enligt Melodifestivalens regler får inget bidrag publiceras i sin helhet innan tävlingen, men nu har just det hänt med Loreens låt "Statements", skriver Norran. Låten ska finnas tillgänglig på minst ett forum på nätet.

På SVT ligger 2,5 minuter av varje bidrag ute, men mer än så ska inte finnas att lyssna på. Vad detta innebär för kvällens deltävling har SVT i nuläget inget svar på.

LÄS MER: Loreens oro efter genrepet

- Vi har fått information om att samtliga Warner Musics bidrag som gått vidare till final samt de som ännu inte har tävlat har publicerats under dagen, alltså för tidigt. Förklaringen till misstaget ligger i tidsskillnaden mellan olika kontinenter. Det beställda releasedatumet är den 26 februari och när Australien passerade midnatt för ett par timmar sedan publicerades låtarna, säger Christer Björkman i ett mejl till GP och fortsätter;

- Då det är tredje part som har agerat, i det här fallet Itunes, så vidtar vi inga åtgärder som påverkar tävlingen.  Eftersom varken artisterna eller deras skivbolag har haft något uppsåt i den uppkomna situationen så har inte våra regler brutits och därför kommer SVT inte vidta några åtgärder. Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag på SVT:s plattformar så att alla kvällens tävlande bidrag har samma förutsättningar. Hälsar Christer Björkman.

LÄS MER: Krönika - Mellon mer av "kolla, konstigt" än "look and feel"

"Orsakat av den mänskliga faktorn"

Även Camilla Bjering von Zweigbergk, projektledare på Warner Music, skriver att det hela beror på de olika tidszonerna:

- Vi har schemalagt releasen av samtliga finalbidrag samt kvällens låtar på iTunes till den 26 februari. Vi gör detta worldwide och då har låtarna kommit ut några timmar för tidigt i tidszoner som ligger före oss. Viktigt att understryka är att låtarna alltså inte går att köpa i Sverige ännu. Det hela är enbart orsakat av den mänskliga faktorn, skriver Camilla Bjering von Zweigbergk i ett mejl till GP.

Flera finallåtar och tävlande

I kvällens deltävling i Skellefteå bidrar Warner music med fyra bidrag; "As I Lay Me Down", med Wiktoria, "När ingen ser", med Axel Schylström, "Running With Lions" med Alice och "Statements" med Loreen. Dessutom har Warner Music fyra bidrag som gått till finalen. "Hold on" med Nano, "Wild Child" med Ace Wilder, "A Million Years" med Mariette och "Boogieman Blues" med Owe Thörnqvist.

LÄS MER: Vi tippar - så går det i kvällens deltävling i Skellefteå