Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leslie Tay, artist, producent och låtskrivare, är aktuell med sitt debutalbum. "Jag har varit mycket i bakgrunden för att jag skriver åt hur många svenska artister som helst. Men jag nu känner i och med det här albumet att det är dags för mig att träda fram", säger han.

Leslie Tay träder fram i rampljuset

Tio år har gått sedan dokumentärfilmen om Leslie Tay visades för första gången. Då: en strulig tonåring med stora drömmar. Nu: aktuell med flera samarbeten och ett debutalbum.

Under de fem år som dokumentärfilmaren Stefan Berg följde Leslie Tays tonårstid blandades rap-intresse och drivkraft med våld och rättegångar, men det tog honom hela vägen till ett skivkontrakt.

- Jag skulle aldrig vilja komma ifrån min uppväxt eller hur det har varit. Däremot vill jag, när jag sitter i sådana här intervjuer, lyfta fram att jag verkligen har lyckats, till exempel att jag skrev en av 2016–2017 års bästa låtar. Tar jag upp mitt förflutna vill jag också berätta om det jag gör i dag, berättar Leslie Tay.

"Vilja och tålamod"

Debutalbumets titel "Vilja och tålamod" syftar både på den ansträngningen som krävdes för att nå framgång, men också på kärlekslivet. De flesta låtarna på skivan handlar om kraschade förhållanden.

- Man säger att det alltid är speciellt att vara tillsammans med en musiker eller en kreatör, och i mitt fall har det handlat om viljan att vara med någon, men att det inte funnits tålamod att hålla ut hela vägen, berättar Leslie Tay.

När han inte har arbetat på sitt egna album har han jobbat ihop med andra – senast Oscar Zia och Molly Sandén. Däremot är popvälden långt ifrån allt han rör sig inom. 2016 medverkade han på ep:n "En pelikan på myren – sånger från Tjärdalen", musik från Riksteaterns uppsättning av Sara Lidmans roman "Tjärdalen".

- Jag är först och främst ett fan av musik, sedan rör jag mig inom olika genrer beroende på vem jag jobbar med, berättar han.

Och självförtroendet är det inget fel på.

- Om folk jobbar med mig är det en kvalitetsstämpel inom r'n'b, om du frågar mig. När jag "droppade" "12 år" lät den urbana scenen inte som den gör i dag, vilket är positivt eftersom det betyder att jag har kunnat tillföra någonting till den svenska musikscenen, säger Leslie Tay.

Hamnar på bio i höst

Han har mer och mer börjat glida bort från rappen, genren han debuterade inom, för att i stället uttrycka sig genom r'n'b. Förutom att släppa musikvideor utlovar han mer Leslie i andra låtar och just nu spelas en andra dokumentärfilm in om honom, den går upp på biograferna i höst.

- Nu sätter jag väl bara upp nya mål för att fortsätta leverera nya grejer. När man växer så utvecklas också ens mål och drömmar, de växer och blir större så fort man tar sig förbi ett mål.

TT: Om du inte hade satsat på musiken, vad hade hänt då?

- Jag hoppas att jag hade hittat rätt, antingen hade jag tagit skolan på lite mer allvar, eller så hade jag blivit fotbollsproffs.