Leninpriset till Maj Sjöwall

Jan Myrdals stora pris, Leninpriset, går i år till författarinnan Maj Sjöwall medan Robespierrepriset tillfaller filmaren Gabriela Pichler.

ANNONS
|

– Jag är oerhört glad, säger Maj Sjöwall.

Hon får komma till Varbergs teater lördag 13 april och ta emot priset, ett diplom och 100 000 kronor, direkt ur Jan Myrdals hand.

– Jag har känt till det i drygt en vecka och det är helt fantastiskt, säger Maj Sjöwall när jag ringer upp henne i Stockholm.

Författarinnan (född 1935) får priset för sina tio romaner om brott, som hon och dåvarande maken Per Wahlöö (1926–1975) gav ut 1965–1975. Böckerna om kommissarie Martin Beck och hans kollegor väckte en enorm genklang i Sverige och utomlands och har genom åren sålts i flera miljoner exemplar.

ANNONS

Böckerna har även filmats flera gånger, med helt olika skådespelare i rollerna, och förra året gav Piratförlaget ut alla de tio romanerna på nytt, med förord av nutida författare.

Varför håller dina och Per Wahlöös böcker ännu på 2010-talet?

– Ingen aning, men det har ju blivit så inne att skriva deckare.

Men det har väl även med kvalitet att göra?

– Jo, det tror jag väl, säger Maj Sjöwall med ett skratt.

Juryn för Leninpriset skriver att ni ”med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer”. Har du någon egen favorit bland de tio böckerna?

– Det är i så fall "Det slutna rummet". Där fick vi med allt vi ville säga.

Hur är det att få ett pris som i mångas ögon förknippas med en diktator?

– Bra. Jag är socialist och stolt över Leninpriset, säger Maj Sjöwall.

Jan Myrdal-sällskapet delar även ut sitt lilla pris – Robespierrepriset på 10 000 kronor – och det går till filmaren Gabriela Pichler (född 1980).

Hon är en van pristagare sedan förra måndagens guldbaggegala där hennes debutfilm ”Äta sova dö” vann flera av de tyngsta klasserna, bland annat "bästa film". Hon har tidigare studerat filmvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

ANNONS

Tidningen lyckades inte nå Gabriela Pichler på måndagen men i motiveringen till Robespierrepriset står det att ”'Äta sova dö' är en både gripande och angelägen film om unga människors utsatthet, samtidigt som den inger en känsla av hopp och framtidstro”.

– Vi hade bestämt oss för att ge henne Robespierrepriset redan före Guldbaggegalan. Det är roligt att bägge våra priser går till kvinnor i år, säger Lasse Diding vid Jan Myrdal-sällskapet och tillägger:

– När vi diskuterar äldre priskandidater pratar vi oftast om män, men bland de yngre är det mest kvinnor.

ANNONS