Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Storm på Lugna gatan" utspelas i det lilla samhället Järnkroken, där invånarna är mycket fokuserade på den årliga julkampen. Medverkar i årets julkalender gör bland andra Lena Philipsson, Cecilia Forss, Maja Söderström, Adrian Macéus, Henrik Johansson och Sofia Ledarp.

Lena Ph: Det är en ära att få vara med

Julmys i mängder, ett mysterium och lite romantik. Årets julkalender utspelas i det julbesatta lilla samhället Järnkroken och i en av rollerna syns Lena Philipsson, som gärna skulle fortsätta med skådespeleri.

Anmälningar till Granskningsnämnden, tittarstormar om vänstervridning samt dödsynden: brist på snö. Genom decennierna har kontroverserna handlat om olika saker men en sak är säker – julkalendern är ett program som framkallar starka känslor.

- Det hör väl nästan till att det är några som inte tycker om det, det förväntar jag mig. Men jag hoppas att de flesta ska tycka att det är fantastiskt kul, säger Lena Philipsson, som spelar den paranta rollfiguren Lussan Silfverhielm, en framstående personlighet i samhället Järnkroken.

Julkampen engagerar

Dit flyttar familjen Storm, som söker en nystart långt bort från storstadens brus. De dras snabbt in i den årliga julkampen, där delgrenar som bästa pepparkakshus och snyggaste julpyntet tas på stort allvar, inte minst av Lussan Silfverhielm.

- Hon är en mångbottnad figur och det har varit en ära att få vara med. Jag skulle gärna testa att göra fler sådana här saker, förutsatt att alla är överens om att det funkar och att jag klarar det, säger Lena Philipsson.

Barnen i familjen Storm spelas av Adrian Macéus och Maja Söderström och de dras in i ett mysterium.

- Det försvinner en massa pynt och vi vill ta reda på vem som försöker sabotera julen, det blir spännande, säger Adrian Macéus.

TT: Hur var det att spela in julkalendern?

- Jättekul, för i början kände man inte alla men sen blev vi ett jättebra team, säger Maja Söderström.

"Viktigt med snö"

Brist på julstämning kan eventuella julkalenderkverulanter inte klaga på. I "Storm på Lugna gatan" har regissören Emma Bucht tillsammans med scenografen Maria Sohlman öst på med pynt, granar och snö redan från första avsnittet.

- Det är viktigt med snö. Jularna är luriga nu, med klimatförändringarna, då är det viktigt att det åtminstone finns snö på tv, säger Emma Bucht.

TT: Julkalendern blir ofta ganska kritiserad, hur har du förhållit dig till att detta är just julkalendern och inte vilken tv-serie som helst?

- Det roligaste när jag var liten var när mina föräldrar också ville vara med och titta på kalendern, så jag har försökt tänka att det ska vara något som alla ska vilja titta på tillsammans. Men sen har man ingen aning, det här med humor är svårt. Det passar inte alla, men man kan bara göra sitt bästa.

"Storm på Lugna gatan" får premiär i SVT1 och på Barnkanalen den 1 december.