Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hiphop-artisten Lamix är aktuell med den nya ep:n "Ingen som hör". "Den handlar om min verklighet och historier jag gått igenom", säger han.

Lamix: "Musiken har räddat mitt liv"

För ett år sedan var han okänd i Musiksverige och tog sig knappt in på P3 Guld. Nu har hiphop-artisten Lamix tagit revansch – han utsågs till framtidens artist på årets gala och nu är han aktuell med ny musik.

I en video från tidigt 2017 står Lamix på parkeringen utanför P3 Guldgalan, efter att ha nekats inträde. "Next year we're gonna be here, Om du inte tror mig, vittna den här snapen" säger han då.

I år fick Lamix inte bara uppträda på galan – han blev även tilldelad utmärkelsen framtidens artist.

- Jag minns verkligen förra året när jag stod där utanför Partille arena och tänkte "shit någon dag ska jag vara där inne". I år fick jag uppträda och sitta på artistläktaren. När jag sedan vann blev det den bästa dagen i mitt liv, berättar han.

"Grät när de hörde"

Lamix växte upp i olika fosterhem och gled efter ett tag in i kriminella kretsar. På den nya singeln "Ingen som hör" sjunger han om sin uppväxt och de frågor han hade som barn, som han aldrig fick svar på. Låten inleds: "Kan inte sova på nätterna, demoner som drar i min kropp, mamma som sitter i fängelse, säg till mig vad har jag kvar."

- Många skrev till mig och sade att de grät när de hörde den låten. De tyckte att varje ord jag sade handlade om dem själva, berättar Lamix.

Ep:n, som även den har titeln "Ingen som hör", kommer att fortsätta att gå på djupet.

- Det är en ep där man lär känna mig ordentlig, när du lyssnar på musiken kommer du att få höra vem jag är, säger han.

Livet förändrades för Lamix sommaren 2017 när han släppte debutsingeln "Hey baby". Efter första dagen hade låten strömmats 75 000 gånger. Därefter släpptes en remix, tillsammans med Jireel, Mwuana, Blizzy och Elias, som flög ännu högre.

- Efter "Hey baby" behövde jag inte göra de grejer jag tidigare behövde göra för att få tag i pengar, så jag slutade helt med sådant. Efter det har allting gått jättebra, musiken har räddat mitt liv, säger han.

Drömmen om USA

I dag vill Lamix vara en glädjespridare och en positiv vind inom hiphopvärlden.

- Det finns väldigt mycket våld i dag. Det är inte enbart på grund av musiken, men musiken influerar barn, och barn har inga gränser. När de lyssnar på en massa kriminell musik lär de sig av det där, säger han.

Lamix inspireras främst av musiken på andra sidan Atlanten, där han tycker att hiphop respekteras på ett helt annat sätt.

- I USA lyssnar man mycket till beats och alla förstår sig på den här genren. Sverige har redan kategoriserat en musikstil som man bör lyssna på, därför blir det en mycket hårdare vägg att slå igenom för mig, säger han, och syftar på popmusiken.

Målet är både att kunna fylla arenor på hemmaplan, och att sätta Sverige på den internationella hiphop-kartan.

- Jag kanske inte kommer att ta över världen, men jag ska i alla fall se till att få ut mitt namn därute, säger Lamix.