Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från Skrea strand till Monte Carlo. Joe Labero genrepar i Monaco inför tältturnén i Sverige. Den 29 maj kommer han till Falkenberg där trollerikarriären startade en gång i tiden.

Labero laddar om inför svensk turné

Joe Labero startade sin karriär i Falkenberg 1975. Snart kommer han dit igen. Men då uppträder han inför en betydligt större publik.

Lars Bengt Roland Johansson växte upp i Alvesta i Småland. Men det var faktiskt i Falkenberg han började sin karriär som 12-åring.

– Vi tillbringade några somrar där och det var då jag fick min första trollerilåda, berättar Joe Labero via telefon från Monaco.

Han ringer upp i en paus mellan repetitionerna. Från att ha uppträtt på barnkalas och inför klasskamrater är det sedan länge betydligt större arenor han uppträder på runt om i världen. Med två scener, musik, ljuseffekter och storbildsskärmar så att publiken kan följa fingerfärdigheten på nära håll.

När vi talas vid finslipar han de sista detaljerna inför genrepet av tältturnén i Sverige under maj och juni. Premiär i Göteborg den 7 maj och senare blir det bland annat Borås (28/5), Falkenberg (29/5) och Halmstad (14/6). Men genrepet var ett gästspel i Monaco i går inför Laberos gode vän Furst Albert II som tillhör magikerns stora beundrarskara.

Vad gör dig olik andra magiker?

– Jag tror att det är hängivenheten. Men det är svårt att bedöma själv. Jag har hållt på i 25 år nu och tror att jag hittat mitt sätt att göra det på. Man lyfter från att bara vara trollkarl till att bjuda på magi som totalunderhållning. Genom att använda alla attribut. Jag jobbar med musiken, mystiken och fingerfärdigheten. Man kan spela in alla sinnena på så sätt i föreställningen.

Skiljer sig tältturnén mycket från din senaste föreställning?

– Det finns inslag från den, men här är det lite mer avskalat och mer fokus på magin. Jag jobbar mycket med publiken, där har man blivit vassare. Man kan inte börja helt från scratch varje gång. Liberace sa att man aldrig ska ändra mer än 50 procent av en föreställning och det tycker jag är bra. En del gamla trick följer alltså med.

Du är van vid att resa jorden runt med dina shower, men nu har du blivit pappa. Har det inneburit en stor förändring?

– Det är klart att det har. Hon är femton månader nu och har redan fått ett junior travelcard eftersom hon varit med och rest en hel del. Det kräver lite mer logistik. Men det är underbart att vara pappa.

Det känns nästan som att du redan har uppnått de flesta mål man rimligen kan nå inom din bransch, har du några mål kvar?

– Ja, att utvecklas som yrkesarbetande illusionist och resande inom magin. Det ger mig fortfarande väldigt mycket glädje. Självklart får man mycket positiv energi av den uppskattning och de applåder man får. Jag gillar också hela företeelsen runtomkring. Det innefattar så mycket och det är så många segment man får förkovra sig i med design, inredning, ljus, musik, med mera.