Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksrevisionen rekommenderar att regeringen ser över den formella styrningen av bolag och stiftelser, som Dramaten och Operan. Arkivbild

Kulturvärlden nöjd med regeringens styrning

Regeringens styrning av myndigheter och institutioner inom kulturområdet är tydlig, resultatinriktad och verksamhetsanpassad. Det slår en ny rapport från Riksrevisionen fast, skriver DN. En enkät gjord med kulturinstitutionernas chefer visar att de har blivit tydligt nöjdare de senaste åtta åren. Man anser bland annat att det finns en minskad risk för ministerstyre än förut och att tillgängligheten till kontaktpersoner på kulturdepartementet har blivit större.

2009–2010 gjordes en förvaltningspolitisk förändring då riksdagen också beslutade om en proposition med kriterier för styrning av den statliga verksamheten. Det är den förändringen man nu följer upp i ”Konsten att styra – regeringens styrning av kulturområdets institutioner”.

På ett område är Riksrevisionen mer kritisk. Många institutioner som får statliga bidrag, som Dramaten och Operan, drivs som bolag eller stiftelser. Det kan leda till att regeringens riktlinjer krockar med bolagsordningen eller stiftelsens egna stadgar. Riksrevisionen rekommenderar därför att regeringen ser över den formella styrningen av bolag och stiftelser.