Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christina Örnebjär (L) använder den skrattgråtande emojin mest och har "Vita huset" som favorit i kategorin sträcktittarserier. Arkivbild.

Kulturpolitikerna: Slappar med "Vita huset"

Kulturens frihet är valets viktigaste fråga för Christina Örnebjär, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna. Hon gillar superhjältefilmer och sträcktittar på "Vita huset" när hon själv får välja.

Christina Örnebjär gillar kultur som utmanar och får människor att tänka fritt och stort. Själv konsumerar hon mycket kultur, allt från Marvelfilmer till litteratur och musikaler.

TT: Vilken är den viktigaste valfrågan inom kulturområdet (och varför)?

- Kulturens frihet! Vi lever i en tid då det blivit allt vanligare att politiker vill styra och ställa med kulturen. Det finns de som tycker att "stötande” konst inte ska få synas, och det finns de som vill att kulturens uppgift ska vara att stärka den nationella identiteten. För oss som liberaler är det helt förfärligt. Kulturen ska utmana, den ska få oss att tänka fritt och stort!

TT: Vilken är din största kulturupplevelse?

- Förra året såg jag föreställningen “Vi har vandrat lång... vi har vågat allt” hemma i Kumla. Den sattes upp av ungdomar som var placerade i samhällets vård, ganska många av dem ensamkommande. Föreställningen berörde och jag ville att fler skulle få se den. Efter en del meckande kunde ungdomarna komma till riksdagen och sätta upp föreställningen. Det var en otroligt stark upplevelse och när de var klara var inte ett öga torrt, vare sig hos oss i publiken eller bland ungdomarna själva.

TT: Vilken är din senast lästa bok?

- I skrivande stund är den senaste utlästa "Sköldpaddor hela vägen ner" av John Green, en lika rolig som tankeväckande bok, precis som alla John Greens böcker.

TT: Vilken film såg du senast?

- "Deadpool 2" och jag skrattade mer eller mindre hela tiden. Jag är väldigt förtjust i allting från Marvel men Deadpool är nog min favoritsuperhjälte.

TT: Vilken scenföreställning såg du senast?

- Kulturskolan i Örebro satte upp min favoritmusikal, "Hairspray". En lysande föreställning, otroligt rolig och med fantastiska insatser från hela ensemblen.

TT: Vilken tv-serie sträcktittar du på?

- "Vita huset" har jag sett fem gånger tror jag, det är min och makens ”comfort-tv” men just nu är det "Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå". En skruvad serie som bygger på en bok av en av mina favoritförfattare, Douglas Adams.

TT: Vilken är din pepplåt inför valet?

- Det finns så många! Har olika spellistor beroende på humör men "You can’t stop the beat" från "Hairspray" finns alltid med som pepplåt. Sedan är självklart ”Innerst inne är vi alla folkpartister” av Euskefeurat alltid lika rolig att dra i gång.

TT: Vilken sociala medier-plattform använder du mest?

- Facebook, perfekt som kombo med privat och uppdrag. Jag har koll på kusiner, vänner från högstadiet och nya kollegor samtidigt som jag har ett enormt nätverk för de frågor jag driver. Att kunna lägga upp en bild på mina grisar som myser i soffan för att en kvart senare lägga ut texten kring ett dagsaktuellt ämne, följa andra och se vad som händer runt om – helt perfekt!

TT: Vilken är din mest använda emoji?

- Den skrattgråtande. Den fungerar på så mycket. När jag konverserar med dottern är det dock bajskorven och enhörningen jag använder mest...

TT: Vem (bortsett från dig själv och dina partikamrater) är den skickligaste retorikern inom kulturpolitiken?

- Det finns många som är intressant att lyssna till men jag är riktigt imponerad av Olof Lavesson (M) som klarar av att ha både substans, bett och humor när han talar.