Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olof Lavesson använder hjärtat mest bland mobilens emojier. Inför valet peppar han gärna med Icona Pops "Electric". Arkivbild.

Kulturpolitikerna: Får pepp av Icona Pop

Att stå upp för konstens frihet är valets allra viktigaste kulturfråga, tycker Moderaternas kulturpolitiske talesperson Olof Lavesson. Ett möte med egyptiska oppositionella och intellektuella är hans största kulturupplevelse. Men han är också "Star wars"-nörd och peppar gärna med Icona Pop.

Olof Lavesson, är en kulturkonsument av stora mått. Han sträcktittar lika gärna på tv-serier som går på opera eller läser böcker. I riksdagens kulturutskott har han gjort sig känd som en av de skickligaste retorikerna, men själv tycker han att retorik är aningen överskattat.

TT: Vilken är den viktigaste valfrågan inom kulturområdet (och varför)?

- Konstens frihet. I den oroliga och sökande tid vi lever i behöver vi konstens och kulturens berättelser för att förstå vilka vi är, var vi kommer från och vem vi möter. Att stå upp för den fria, prövande och utmanande konsten är den viktigaste politiska uppgiften just nu. Jag är djupt orolig för den utveckling vi ser där konsten blir allt mer styrd och inlåst.

TT: Vilken är din största kulturupplevelse?

- När vi besökte Egypten med Kulturutskottet under Mubarak-eran. På dagarna fick vi med regimens överinseende uppleva alla stora platser och monument i Kairo, Alexandria och Luxor. På kvällarna satt vi på ambassaden och träffade oppositionella och intellektuella. Författare, skådespelare, journalister och bloggare. Gamla som unga. Flera skulle sedan komma att mista livet under den arabiska våren. Det är mitt livs starkaste upplevelse och något jag alltid kommer att bära med mig.

TT: Vilken är din senast lästa bok?

- Just nu läser jag dels "Flyktväg" av Torbjörn Flygt, som är brännande aktuell, och "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara. Den är oerhört fascinerande.

TT: Vilken film såg du senast?

- "Solo: A Star wars story". Jag är Star wars-nörd och recensenterna har fel.

TT: Vilken scenföreställning såg du senast?

- Senaste var en strålande "Rigoletto" på Malmö Opera.

TT: Vilken tv-serie sträcktittar du på?

- Många! Jag har nog samtliga större playtjänster. Nyligen har jag avverkat ”Patrick Melrose” på HBO Nordic och följer nu slaviskt ”Pose” om dragqueens i New York på 80-talet. Längtar dessutom ihjäl mig efter nästa säsong av ”Vår tid är nu” på SVT.

TT: Vilken är din pepplåt inför valet?

- Det byter hela tiden. En som ALLTID får mig pepp är "Electric" med Icona Pop.

TT: Vilken sociala medier-plattform använder du mest?

- Just nu Instagram. Jag har tonat ner Twitter, det känns som att det är mer skrik än dialog där den senare tiden.

TT: Vilken är din mest använda emoji?

- Hjärtat, den skickar jag till min pojkvän.

TT: Vem (bortsett från dig själv och dina partikamrater) är den skickligaste retorikern inom kulturpolitiken?

- Jag vet inte om retoriken verkligen är det viktigaste? Ibland tycker jag att det är lite för mycket fokus på tekniken och för lite på budskapet. Det finns flera duktiga kulturpolitiska debattörer både inom partipolitiken och utanför, men vi behöver fler i kulturpolitiken som faktiskt vill något och har ett innehåll att förmedla.