Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) ser allvarligt på det hat och de hot som riktats mot sagostunder med dragshowartister. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) ser allvarligt på det hat och de hot som riktats mot sagostunder med dragshowartister. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Kulturministern om hatstormen: "Allvarligt"

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) markerar mot de hatiska reaktioner som bibliotek som anordnar sagostunder med dragshowartister har fått ta emot.
"Jag ser oerhört allvarligt på det hat och hot som flera bibliotek har utsatts för på sista tiden", säger hon i ett uttalande till TT.

En hatstorm har blåst upp kring de evenemang som anordnas av bibliotek, där dragshowartister läser normkritiska sagor för barn. Från politiskt håll har Sverigedemokraterna lokalt agerat för att stoppa evenemangen.

Den nytillträdda kulturministern Parisa Liljestrand menar att man borde hålla fast vid principen om att som politiker hålla armlängds avstånd till kulturen.

”Principen om armlängds avstånd är en helt central styråra för regeringens kulturpolitik. Det är glasklart både i regeringsförklaringen och i Tidöavtalet. Jag tycker inte att politiker vare sig på nationell eller lokal nivå ska styra över innehållet i kulturutbudet, exempelvis sagostunder", säger hon i det skriftliga uttalandet.

Lokalpolitikern Jonathan Sager, från Sverigedemokraterna i Kalmar, har krävt att sagostunderna ska stoppas och fått medhåll på riksnivå av exempelvis andre vice talman Björn Söder (SD).

Partiets kulturpolitiska talesperson Bo Broman har avböjt att medverka i TT:s artiklar, men har tidigare sagt till SVT att det inte finns någon central hållning från partiet i frågan.

"Det är inte vår uppgift på riks att lägga oss i lokala kulturföreteelser", sade han då, men tillade att han själv inte tyckte att sagostunderna var särskilt kontroversiella.