Förra året satte journalisten Ola Wong i gång en debatt i Svenska Dagbladet om politisk styrning av förlagsstödet, något som tillbakavisades av Kulturrådets företrädare. Arkivbild.
Förra året satte journalisten Ola Wong i gång en debatt i Svenska Dagbladet om politisk styrning av förlagsstödet, något som tillbakavisades av Kulturrådets företrädare. Arkivbild.

Kulturanalys vill ha utredning av politisk styrning

Finns det något fog för kritiken mot politisk styrning av kulturen? Myndigheten för kulturanalys föreslår att regeringen tillsätter en utredning med anledning av den debatt som fördes i fjol.

ANNONS
|

Har då Myndigheten för kulturanalys några indikationer på att kulturen blivit utsatt för politisk styrning? Nej, svarar direktören Sverker Härd. Men bara att debatten och kritiken förekommer är skäl nog att göra en kartläggning.

- Armlängdsprincipen är så viktigt i svensk politik, uppfattas inte den som väl förankrad är det inte bra för kulturpolitiken. Vad vi egentligen efterfrågar är att det måste tydliggöras hur det ligger till, säger Sverker Härd.

ANNONS

För drygt ett år sedan väckte journalisten Ola Wong i Svenska Dagbladet en debatt om politisk styrning av förlagsstödet, något som tillbakavisades av Kulturrådets företrädare. I rapporten "Kulturanalys 2019" föreslår Kulturanalys nu att regeringen ska låta göra en utredning eller kartläggning av om villkoren för att få anslag, trots alla försäkringar om motsatsen, blivit politiskt färgade.

En kartläggning skulle i så fall inhämta uppgifter både från de myndigheter som fördelar statligt kulturstöd och från kulturutövarna själva, enligt Sverker Härd. Bland annat skulle man titta på hur de krav på exempelvis jämlikhet och mångfald som framförs i regeringens regleringsbrev omsätts i praktiken.

- Det här är tvärpolitiska krav som är ett uttryck för diskrimineringslagen. Det vi vill veta är hur de hanteras i relation till rent konstnärliga kriterier, det är en intressant fråga.

TT

ANNONS