"I huvudet på en idiot, där befinner sig alla hela tiden", säger Markus Krunegård om titeln på sitt nya album “I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot”.
"I huvudet på en idiot, där befinner sig alla hela tiden", säger Markus Krunegård om titeln på sitt nya album “I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot”.

Krunegård vill inte leva på gamla meriter

Markus Krunegård är tillbaka. Efter några smakprov som "O A O A E vi förlorade" och "Ben, kött och känsler" kommer nu första fullängdaren sedan 2014.

ANNONS
|

"Rastlöst blod" släpptes för fyra år sedan – några sidoprojekt och ett utmattningssyndrom senare är Markus Krunegård tillbaka. Den här gången heter albumet “I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot”.

Det ovanligt långa albumnamnet grundar sig i mer än att han kom på titeln när han satt i en bar på Kanarieöarna.

- I huvudet på en idiot, där befinner sig alla hela tiden, sedan kan man ha olika självbild. Men när man skapar tycker jag att man till största delen av tiden känner att man är ensam i sitt eget jävla huvud, säger Markus Krunegård.

ANNONS

Även det spegelvända tillför någonting i titeln – att själva skapandeprocessen är lite som en pågående evighetsåtta. Dessutom gjorde sjukdomen, utmattningssyndromet, att han hela tiden kände en massa oro som han behövde bearbeta i "sitt eget idiotiska huvud", berättar han.

"Ett före och ett efter"

Trots att Markus Krunegård upplevde att han mest gjorde sådant han tycker om, drabbades han av utmattningssyndrom – det blev för mycket av allt. Efter att ha rådfrågat "doktor Google" trodde han först att det rörde sig om någon allvarligare fysisk sjukdom, inte stress.

- Jag ville hela tiden att det skulle vara någonting som man kunde ta ett gips eller en tablett mot, säger han.

Samtidigt beskriver han vägen tillbaka mot ett fungerande liv som en påskyndad personlig utveckling – sjukdomen lärde honom saker som han bara hört i förbifarten i recensioner av självhjälpsböcker tidigare.

- Det är ett före och ett efter, med musiken är det mycket roligare nu, att turnera och göra skivan. Jag har inte känt så innan – en konsert eller en skiva till. Det är någonting man omedvetet tar för givet.

ANNONS

TT: Kände du tidigare att du bara gjorde samma sak?

- Omedvetet tror jag att man gör det, man börjar kräva mer av sig själv, man vill ha en utveckling. Jag tycker livet är så i allmänhet, det finns en inbyggd kapitalism, det ska hela tiden bli mer eller något annat, evolution, det duger inte som det är.

Markus Krunegård har i flera omgångar hyrt en herrgård i Strängnäs tillsammans med vänner som Charli XCX, Patrik Berger och Noonie Bao. Det blev grunden till låten "Ondare & ondare" som inleds "Du kallar det strangeness, jag kallar det Strängnäs".

- Jag tycker det är konstigt det där vad låtar handlar om. När jag gör dem måste det alltid finnas en rubrik. "Du kallar det strangeness, jag kallar det Strängnäs" var det jag hade. Jaha, det är väl kul, men vad betyder det? Det är som att lösa rebusen bakifrån på nått sätt. Det är bättre att andra kommer fram till vad det handlar om, säger Krunegård.

ANNONS

"Inte leva på gamla meriter"

Den här gången har Markus Krunegård valt att ge ut albumet själv i stället för genom ett skivbolag. Han började göra albumet under tiden han var sjuk, och det var nästan färdigt när han började få erbjudanden från skivbolag. Dessutom är det någonting han har velat göra länge.

- Jag har alltid varit engagerad, jag tycker om att vara med i varje led, så det är ingen skillnad så. Men oavsett var du ger ut den så spelar det ingen roll hur mycket musik du har gjort, du måste hela tiden bevisa dig. Du är aldrig värd mer än ditt senaste album och det är inte så att jag gnäller, utan så är det ju. Jag är inte intresserad av att leva på gamla meriter.

TT: Kommer det att dröja fyra år till nästa album?

- Nej fan, jag vill aldrig mer lämna processen, för det är jobbigt att ta sig tillbaka till den. En kompis pratade om det som en bubbla som man blir insläppt i ibland och det är ganska fint sagt. Jag ser det som att man har som en källa, och den kan man förorena ibland om man har fel folk omkring sig. Nu känner jag att jag har den fri och öppen, det känns kul.

ANNONS
TT

Fakta: Markus Krunegård

Född 1979 i Norrköping. Började karriären i indiepopbandet Laakso som albumdebuterade 2003 och sedan dess släppt ytterligare fyra album varav det senaste, "Grateful dead", kom 2016.

Bildade "supergruppen" Hets 2006 med medlemmar från bland annat Fireside och Doktor Kosmos – bandet släppte ett album innan de splittrades året därpå.

Solodebuten "Markusevangeliet" med hiten "Jag är en vampyr" kom 2008 och året därpå gav han ut två album, "Prinsen av Pekning" och "Lev som en gris, dö som en hund". Därefter har Markus Krunegård gett ut "Mänsklig värme" 2012 och "Rastlöst blod" 2014.

De senaste åren har han samarbetat med producenten Patrik Berger – under namnet BC Unidos släppte de albumet ”Otro mundo es posible” tidigare i år.

Markus Krunegård är nu aktuell med albumet "I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot" som släpps den 7 september. Samma dag spelar han på Gröna Lund i Stockholm.

ANNONS