Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Hilda Blomberg: Transtjejer i dokumentär tv-serie

”Tjejer som oss” innehåller välbehövliga förebilder för unga transexuella.

Xenia studerar på konstfack, Heidi har flytt från Iran, Ivy är modell i Köpenhamn, Saga har vunnit en guldbagge och Vanessa en skönhetstävling. Huvudpersonerna i SVT Edits dokumentärserie ”Tjejer som oss” är fem unga kvinnor med varsin unik livshistoria att berätta.
Det som förenar dem är att de är transkvinnor, med andra ord: de har sedan barnsben känt sig som flickor men setts och uppfostrats som pojkar. Nu lever de alla som kvinnor, men på lite olika sätt.
Hela dokumentärserien publicerades på SVT:s webb under förra veckan och kastar in tittaren i en vardag av kärleksrelationer, konstprojekt, umgänge med familjen och sena utekvällar.


Det klipps hastigt mellan de fem tjejernas berättelser och avsnitten är bara femton minuter långa. Men sammanlagt blir de sex avsnitten en och en halv timmes matnyttig inblick i en annorlunda vardag.
Här bjuds det på varma, humoristiska och öppenhjärtiga skildringar av fem olika personer och deras liv. Det är snyggt filmat, de fem tjejerna bjuder på sig själva och tittaren får en fin ingång i att förstå vad transsexualism såväl som könsidentitet innebär.

”Tjejer som oss” sticker ut, både för att den skildrar transpersoner men också i hur den gör det. Det är en serie som inte lägger tyngdpunkten på det svåra och jobbiga med att vantrivas i sin kropp, utan främst ger en positiv och hoppfull bild av att det går att vara transperson och må bra.
Serien är också speciell för att den följer fem olika personer istället för en enskild, som exempelvis dokumentären ”En vanlig fucking människa” (som också finns att se på SVT play).

När en grupp som tidigare varit osynlig ska visas upp blir det nämligen lätt att en ensam individ får representera alla. Därför är det nyttigt att i ”Tjejer som oss” få möta fem olika transkvinnor med olika bakgrund och livsstil och olika upplevelser av att vara transsexuell.

Dessutom vågar tjejerna i serien sticka ut hakan och prata öppet om intima saker som sexualitet och könskirurgi på egna villkor. Ivy luftar sina förväntningar inför den stundande operationen i Bangkok, Xenia förklarar vad hon använder en könsstav till och Vanessa konstaterar att hon hade kunnat vara lika lycklig även om hon behållit sin penis.

Det ganska glammiga och glada liv som visas upp har förstås inte alltid sett likadant ut. I bagaget finns mörka berättelser om självmordsförsök, depression, mobbing och självdestruktivitet. Som Vanessa säger så är det svårt att våga tro att man får finnas när man saknar förebilder.
Lyckligtvis har de här fem tjejerna överlevt och tack vare det kan de nu fungera som ytterst välbehövliga förebilder för andra.