Hilda Blomberg
Hilda Blomberg

"Riket" nyanserar bilden av Sverige

Dokumentärserien ”Riket” väcker en välbehövd nyfikenhet på vår omvärld.

ANNONS
|

Kanske är det en yrkesskada man ådrar sig om lokaljournalist, men när jag är ute och reser tjusas jag hellre av mindre orter än låter mig bländas av vräkiga storstäder. På bilresa genom Sverige blir det inte sällan toapaus eller fikastopp i små, anspråkslösa samhällen som jag aldrig hade sökt mig till annars och då börjar tankarna genast snurra i huvudet.

Vilka historier kan de här slitna husfasaderna berätta? Hur ser vardagslunken ut runt livsmedelsbutiken och på vårdcentralen? Vart går den som vill ha roligt en lördagskväll?

Vilka är människorna som bor här och vilka lokalpolitiska frågor brinner de för?

ANNONS

Varje litet samhälle är som en egen värld. Det är sällan man som hallänning får en inblick i vad som försiggår i Nässjö, Härnösand eller Oskarshamn. Var och en har ju fullt upp med sitt eget. Men kanske skulle vi kunna lära oss lite av varandra?

SVT:s dokumentärserie ”Riket” gör nedslag i småstadsidyllen och ger en intressant inblick i vilka frågor som bubblar under ytan i ett antal svenska samhällen.

Åre till exempel, som de flesta av oss förknippar med skidåkning och snö, ruvar på mångåriga motsättningar kring skidturismens vara eller icke vara. Med ett allt varmare klimat ställs högre krav på samhället att kunna uppbåda flera miljarder liter vatten till konstsnö. Inte helt okontroversiellt, förstås.

I det första avsnittet av ”Riket” möter vi båda sidor: de som anser att orten lever på konstgjord andning och måste tänka om, och de som vigt sitt liv åt snön och drömmer om att kunna åka skidor mitt i sommaren.

De fyra halvtimmeslånga avsnitt som ligger uppe på SVT Play besöker också Ådalen, Älmhult och Gällivare. Lika många avsnitt till sänds kommande tisdagar, men frågan är hur många som kommer att upptäcka denna lilla pärla?

”Riket”, med sin anonyma titel och blygsamma marknadsföring, riskerar att gå obemärkt förbi. Det är synd på dessa faktiskt viktiga små inslag med stor sprängkraft. Det är ju faktiskt vårt land som skildras, på ett sätt man inte ser så ofta.

ANNONS

Upplägget i avsnitten påminner både om Uppdrags granskning och lokala nyhetsinslag, men lite mindre sensationellt, lite mer tidlöst och lite mer personligt.

Varje avsnitt har en egen reporter, som vi lär känna och som guidar oss genom skriande bostadsbrist i Gällivare, politisk kamp i Ådalen och en kristen framgångssaga i Älmhult.

Skildringen av 17-åringen Zeb som bor i en husvagn i Gällivare och människorna som arbetar i gruvan och stortrivs sätter fingret på något intressant. Vad vet vi egentligen om läget i vårt avlånga land? Hur många har inte, likt reportern Bo Sjökvist, trott att Gällivare är en utflyttningsort och att gruvarbete är något som endast lockar den som inte har annat att välja på?

”Riket” nyanserar bilden av Sverige och väcker en välbehövd nyfikenhet på vår omvärld. Förhoppningsvis hinner de kommande fyra avsnitten bli upptäckta och uppskattade av tillräckligt många för att serien inte ska drunkna fullständigt i flödet av mer högljudd och påkostad tv-underhållning.

ANNONS