Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ur dokumentären "USA:s beväpnade barn".

Per Kågström: Märkliga hobbies för gamla män och små barn

Dokumentärer om DDR och USA.

Att ha en hobby sägs vara viktigt för människan. Vi får rekreation, blir kreativa och utvecklas i socialt samspel med andra.

Och det är väl bra, men vissa hobbies kan vara rätt aparta.

Jag tänker till exempel på de före detta östtyska soldater som jag såg i "Vårt förlorade DDR" i Kunskapskanalen, på onsdagen i förra veckan.

Det är ett 30-tal män och enstaka kvinnor som sörjer DDR-statens fall. De träffas iklädda sina gamla soldat- och Stasiuniformer och håller liv i ritualer från det förgångna. Stundtals påminner de om "lajvande" ungdomar: när någon skriker "Stridsalarm!" rusar alla upp färdiga att strida.

De pratar nostalgiskt om det gamla riket, där de var mäktiga personer. I dag lever de i ett vakuum, deras nation är försvunnen och några är bittra över att DDR-ledningen inte gjorde någonting 1989. Armén borde ha försökt stoppa alla protester och försvarat Berlinmuren.

De idealiserar en sjuk sak men "Vårt förlorade DDR" är – trots den otäcka bakgrunden – en smått rörande film om människor som lever i sin egen bubbla. Det är bara när de paraderar på gatan i uniformer med DDR-fanan som folk blir upprörda, och diktaturkramarna ställs inför rätta.

Men några planer på en kontrarevolution har de inte, och det är svårt att se dem som ett reellt hot mot liv och lem.

Det är betydligt värre med en tämligen utbredd amerikansk hobby: att låta små barn skjuta. På allvar.

Den brittiska dokumentären "USA:s beväpnade barn" inleds med att Kaelyn fyller fyra år. Hon öppnar paketet och plockar upp ett riktigt gevär, speciellt utformat för barn. De tillverkas i nationen, blå för pojkar och rosa för flickor.

Kaelyn är en aning motvillig skytt men hennes pappa vill att hon ska kunna jaga så snart som möjligt, sådan är traditionen i släkten. En annan pappa låter sin nioåring provskjuta mot zombier och delta i tävlingar. Dottern äger redan fem-sex vapen och reportern undrar om hon inte hellre borde få Barbiedockor.

"Vi köper sådana – för att skjuta på dem", säger pappan och vi får se några massakrerade dockor i bild.

Ett tredje reportage handlar om en nioårig pojke som fick gå ut ensam i skogen för att jaga, och vådasköt sig till döds. Enligt uppgift i filmen dör 3 000 amerikanska barn och unga årligen i skjutolyckor – och det lär knappas minska.

Obama gjorde trots allt klara ansatser för att begränsa vapentillgången i USA, men allt tyder på att det blir fullt blås när Trump har fingret på avtryckaren.

"USA:s beväpnade barn" ger blodsmak i munnen och kallare kårar än en fiktiv skräckfilm. Se den på SVT Play, där den är försedd med en varningsskrift som känns rent satirisk:

"Detta program är olämpligt för barn".