Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Reportrarna Marja Grill (till vänster) och Carolina Jemsby.

Lenas berättelse tyvärr långt ifrån unik

SVT-dokumentären om Gode män ger en klump i magen av frustration.

Godheten och givimildhetens högtid har kommit och gått. Julklappar har öppnats, välgörande slantar på konton har förhoppningsvis nått sina ändamål och den unge Karl-Bertil Jonsson har åter i tv-rutan delat ut gåvor till de fattiga i storstadens slumkvarter.

Det brukar sägas att det är roligare att ge än att få, men sedan finns det förstås de som resonerar tvärtom. Eller rättare sagt, de som anser att det allra bästa är att ta från de som inte kan göra motstånd.

Dagarna före jul sändes i Svt dokumentären ”Konsten att stjäla utan att åka fast”, där reportrarna Marja Grill och Carolina Jemsby bland andra möter den 44-åriga Skarabon Lena Lindberg som förlorat alla sina besparingar. Den gode man som i tio år skötte Lenas ekonomi visade sig vid en utredning ha lurat till sig över 100 000 kronor genom hennes konto.

Gode män finns till för att hjälpa människor med ekonomi och rättighetsfrågor. Kommunen är uppdragsgivare och den gode mannen arbetar i stort sett ideellt, för en summa om några tusen per år.

Omkring 100 000 svenskar har en gode man och för det mesta fungerar det bra. Men tyvärr är Lena Lindberg långt ifrån ensam om att ha drabbats av en klåfingrig god man som värnar mer om sina egna intressen än om den hen är satt att hjälpa. Hur många som drabbats är svårt att säga, men ett ännu större problem är att det är så få som åker fast.

Lena fattade misstankar när hon knappt hade råd till mat och den gode mannen vägrade visa utdrag från Lenas sparkonto. Men hennes larm till kommunen togs inte på allvar och det var först när Lenas boendestödjare reagerade på situationen som saker började hända.

Att bevisa att en gode man gjort fel är inte enkelt och från kommunens sida finns en oro att gode män ska lämna sina uppdrag om de ifrågasätts. Som Marja Grill och Carolina Jemsby konstaterar i sin dokumentär så har Sveriges kommuner hellre kriminella gode män än inga alls.

Det norska systemet med professionella gode män och ordentliga kontroller lyfts fram som ett bättre exempel, men än lär det dröja innan vi ser några större förändringar på hemmaplan.

Förra året fick Lena sin rättegång och den gode mannen dömdes för grov trolöshet mot huvudman. Men någon ekonomisk ersättning har det inte blivit för Lena Lindberg, pengarna hon förlorade är borta för alltid. Ändå har livet blivit bättre och vi får i dokumentären, parallellt med de skrämmande historierna om gode män som lurar utsatta människor och arbetsgivare som tystar ner problemen, följa Lena på en solig semesterresa.

Klippen där Lena badar, solar och spelar kubb med vänner lyser upp i en annars mörk historia. Men det är inte utan att man sitter med en klump i magen av frustration och bedrövelse när eftertexterna börjar rulla.