Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Andersson: Kvällens semi bjuder på vissa ”höjdpunkter”

Efter Islands och Finlands uttåg står vårt nordiska hopp till en dansk Dressmantrio och en norsk same.

Dessutom gör en vitrysk ”nakenchock” och en spretig Loreenlugg från Makedonien upp om de sista platserna till lördagens Eurovisionfinal. Som vanligt håller bidragen en galet skiftande nivå och vi har därför gjort en grovsållning. Här är fem nummer som sticker ut – av lite olika orsaker.

Vitryssland: Ivan – Help you fly

Alexander Ivanov (Ivan) ville ha med sig en varg på scen. När det inte gick att lösa reagerade han som vilken femåring som helst. ”Nähä, ingen varg, då tänker jag ta av mig alla kläder”. Eftersom det också strider mot EBU:s regelverk får Naken-Ivan nöja sig med att näcka i hologramform och därmed försvinner såklart mycket av spänningen. Men inget land har som Vitryssland tagit fasta på Eurovisions inofficiella motto ”hellre än bra”. Så även i år.

Australien: Dami Im – Sound of silence

Frågan är inte varför Australien skickar Dami Im, skönsjungande X Factor-vinnare och klassiskt skolad pianist, eller om deras snygga powerballad klarar sig i konkurrensen (klart den gör, detta är nog semifinalens starkaste låt). Frågan är såklart varför Australien gillar Eurovision så mycket att man flyger tvärs över jorden för att ställa upp igen? På det finns inget bra svar.

Danmark: Lighthouse X – Soldiers of love

Vi måste även prata om Danmark. De lyckas ofta bra i Sverige men årets låt är slätsruken som en Dressmanjingel. Søren Bregendal, Johannes Nymark och Martin Skriver i Lighthouse X (uttalas Lighthouse Ten inte Lighthouse Kryss) får svårt att upprepa vad Olsenbröderna och Emmelie de Forest lyckades med, att vinna rubbet. Schlagerpop med smak av ljummet vatten.

Ukraina: Jamala –1944

Hemma i Ukraina sjunger Jamala soul, jazz och funk – här blandar hon soft elektronika med primalskrik, men det är inte därför hon retat upp ryssarna. Det är för att bidragets titel riktar ljuset på Sovjets fördrivning av Krimtatarer. Om vi skippar storpolitiken för en stund är problemet snarare att låten är så obegripligt trist att det offentliga Ryssland gjort bäst i att bara vara tyst. Jamala också. För övrigt är det generellt sett en dålig idé att skicka låtar utan refräng till Eurovision.

Georgien: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight gold

Thomas G:son ligger bakom Euphoria och Evighet. Alla vet vad Skövdebon kan skapa. Men detta? Stillastampande psykedelisk indierock med startfältets kanske tunnaste röst. Herregud, Thomas, herregud!