Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Ludvig Köhler: Kulturkommentar: Kulturbransch med uselt självförtroende

Under sommaren har Falkenbergs kommun haft en 16-årig brandchef, då den ordinarie chefen behövde semester. I Varberg lät man en 15-årig gymnasist bossa över matbutiken några veckor, då "ett grymt jobb" var ledigt.

Nej, det stämmer förstås inte. Men det är inte långt ifrån verkligheten, om man får tro det som nyss har hänt i Värmdö kommun i Stockholms län. Där jobbar just nu en 16-åring som kulturchef. Ja, det betyder alltså att den kulturpolitiska administrationen i en kranskommun till Sveriges huvudstad sköts av en gymnasieelev som saknar tidigare erfarenhet av såväl kulturpolitik som ledarskap och heller inte har varit verksam som kulturutövare.

För mig som sätter ett stort värde i ett rikt kulturliv är detta märkligt. Kanske är det hela inte så illa som det låter, men jag kan inte låta bli att se det som en del av ett större mönster. Ett mönster där man ser ner på kultur och skapande, och värderar det som något som inte kräver ansvar, erfarenhet eller finess. Det är därför någon som nyligen har börjat på gymnasiet och bara vill ha "ett grymt jobb” på sommarlovet kan få en ledande position inom kultursektorn. 

Projektet sägs gå ut på att stärka den kulturella aktiviteten bland ungdomar, men jag är rädd att kommunen skjuter sig själv i foten om man tror att detta kommer att få ungdomar att engagera sig i kulturlivet. Tvärtom tror jag att man skrämmer bort ungdomar, när man är så pass omedveten om sin uppgift att man kan låta en helt oerfaren 16-åring göra jobbet. Hade jag varit 16 år hade jag flytt illa kvickt och aldrig mer velat ta i ordet kultur med tång om jag fick veta att kulturen, till skillnad från allt annat i samhället, är något där man inte behöver erfarenhet och lika gärna kan utföra de sysslor som en 50-åring gör när man är 16. Vilken 16-åring tilltalas av en bransch med ett sådant uselt självförtroende?

Nästa år hoppas jag att Värmdö kommun tänker om när de ska anställa en sommarvikarierande kulturchef. Varför inte anställa någon av alla tusentals professionella kulturarbetare som verkar i Sverige? Många av vårt lands författare, konstnärer, musiker, filmare, poeter, dansare, skådespelare och andra kulturarbetare sliter hårt året om, och har det ganska skralt i plånboken. Några veckors utbyte för en yrkesverksam kulturarbetare skulle nog gynna kulturlivet i Värmdö kommun bra mycket mer än att lägga över en massa tungt ansvar på oerfarna ungdomar.

Fotnot: Värmdö kommun sökte bland gymnasieelever för att hitta en vikarie till förvaltningschefen för kultur och fritid. Annonsen löd: "Är du 15-17 år och vill arbeta som kultur- och fritidschef sommaren 2017? Då har vi ett grymt jobb till just dig eftersom chefen behöver semester." 


Ludvig Köhler arbetar vanligtvis som redaktör för kulturtidskriften 10TAL och vikarierar i sommar som nyhetsreporter på Hallands Nyheter.