Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Istället för en tv-bilaga ska Hallands Nyheter innehålla fler reportage och annan merläsning, berättar chefredaktören Viveka Hedbjörk.

Viveka Hedbjörk: Ingen tv-bilaga, men mer läsning

Från och med i dag den 20 januari försvinner den fyrsidiga tv-bilagan från tidningen, berättar HN:s chefredaktör.

Det är inte bara tidningsläsning som är under stor förändring, även tv-tittandet lämnar gamla rutiner och tar ny form.

Tittandet på det som kallas tablå-tv, alltså program på bestämd tid, minskar och i stället ökar tittandet på play-kanaler och andra tjänster, som innebär att man tittar när det passar.

Tv-tittandet sker inte heller längre enbart via de traditionella kanalerna SVT, TV4, Kanal 5 och så vidare, utan i allt högre utsträckning via olika betaltjänster som inte alls är tablålagt.

Fler och fler väljer till exempel att ladda ner hela serier av program, och lägga en hel kväll, eller en hel dag på att titta på alla avsnitten i svit. Tv-tittandet transformeras från att ha varit lägerelden som hela svenska folket samlades runt på kvällen, till att individualiseras och bli en högst egen och personlig upplevelse.

Den tv-bilaga vi erbjudit i tidningen de senaste åren känns därför mer och mer irrelevant, inte minst eftersom den bara innehåller fem kanaler, när utbudet är så ofantligt mycket större.

Ett annat skäl till att tv-bilagan känns föråldrad är att det finns så många bra och gratis alternativ, via appar i mobilen, att ta del av hela det gigantiska TV-utbudet som finns att välja och vraka i. Mot den konkurrensen står sig en 4-sidig tv-bilaga slätt.

I våra egna mätningar av läsningen i tidningen ser vi också att intresset för tv-bilagan hela tiden minskar. Sannolikt finns det många som gillar bilagan, även i den här komprimerade formen, men om antalet minskar måste vi i rimlighetens namn ta konsekvenserna av det och använda utrymmet till något som fler kan tänkas vara intresserade av.

Efter viss vånda har vi därför bestämt att ta bort tv-bilagan helt och hållet. Dock rör vi inte de dagliga tre sidorna med tv-tablåerna längst bak i tidningen. Dessa känns innehållsrika och relevanta, och här är läsningen mer stabil.

Det utrymme som tv-bilagan lämnar efter sig ska vi i stället använda till läsning som förhoppningsvis väcker nyfikenhet hos fler. Vi kan lova reportage om resor, vetenskap och hälsa. Men vi kommer också låta konsumentjournalistiken breda ut sig lite mer.

Vi är just nu mitt uppe i ett arbete där vi ser över den del av innehållet i tidningen som är lokalt producerat. Sedan någon vecka tillbaka ser in- och utrikessidorna lite annorlunda ut. Samma utrymme men presenterade på annat vis.

Lite längre fram i vår kommer vi - som planen ser ut nu - att introducera nya krönikörer, välkända svenska skribenter, och senare i år kommer korsords- och pysselmaterialet att förnyas.

Även om det är tuffa tider för tidningsbranschen försöker vi att förnya och förbättra tidningen, ta bort något och lägga till något nytt, för att fortsätta att engagera och roa våra så viktiga tidningsläsare.

Parallellt med detta utvecklar vi, med samma personal, innehållet i våra digitala kanaler där läsningen är under kraftig ökning. Det är lite gasa och bromsa läge samtidigt, och ofta motstridiga läsarönskemål som vi ska försöka tillfredsställa.

Med detta vill jag ha sagt att detta inte är den sista förändringen vi kommer att presentera, och det enda jag med säkerhet kan lova är att vi fortsätta idogt att göra det bästa vi kan för att erbjuda relevant läsning, oavsett kanal.