Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Trettiplus" görs av humorgruppen Stallet, som består av från vänster Elin Thomasdotter Extor, Anni Tuikka, Linn Mannheimer, Isabella Posse Boquist och Isabelle Riddez.

Hilda Blomberg: Humor för vuxna med barnasinne

”Trettiplus” och "Mammor" visar vuxenlivets vedermödor ur ett kvinnligt perspektiv.

30 år är ingen ålder att tala om. Inte i dag, när vi föder barn allt senare, förväntas jobba tills vi är 75 och fler och fler hinner med att fira sin 100-årsdag.

Men det är ändå något visst med att närma sig den där magiska 30-gränsen, där man en gång för alla stänger dörren till de vilda ungdomsåren och träder in i en fullfjädrad vuxenroll. Eller gör man det?

Humorgruppen Stallet tar ett lekfullt grepp på vuxenlivet i sin serie ”Trettiplus”, som hade premiär i SVT i fredags. I trettiplus-världen kan ett möte på kontoret förvandlas till ryska posten, ett klamydiatest leda till en informativ raplåt och en nerbajsad blöja ge upphov till en gissningslek om vilken maträtt som kommit ut på andra sidan.

Ett gäng väl utmejslade karaktärer som tidigt utmärker sig är en viktig ingrediens i humor. Tittaren behöver någon att vara nyfiken på och det går minst lika bra med någon som är helt förskräcklig, som en sympatisk person.

I det första tolv minuters-avsnittet av ”Trettiplus” hinner vi bland annat träffa en burdus barnmorska och en hurtig helyllemamma, men jag fäster mig vid en betydligt mer modest figur: Den hunsade, kutryggiga kontorsarbetaren Kim.

Hon gör en pricksäker och tragikomisk gestaltning av det gamla uttrycket ”hur man än vänder sig så har man rumpan bak”. Konflikten mellan Kims önskan och samtida misslyckande att passa in på kontoret gör henne mer intressant att följa än de andra, mer socialt obrydda och stundtals schablonmässiga karaktärerna i serien. Henne vill jag se mer av.

Från Stallets SVT-satsning är steget inte långt till Anitha Schulmans humorserie ”Mammor” i TV 3. Även här behandlas vuxenlivets vedermödor, främst ut ett kvinnligt perspektiv. Tillsammans med Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Ulrika Ellemark gör Schulman upp med familjelivet, mammarollen och allsköns tabun som omgärdar dessa.

Allt är inte guld men det finns mycket att känna igen och roas av, med eller utan egna barn. Faktum är att det kretsar minst lika mycket kring tjejmiddagar och parförhållanden som barnskötsel, även om bajsblöjehumor också har sin givna plats i serien.

Några lyckade karaktärer som återkommer i varje avsnitt är kvinnan som misstolkar temat på varje maskeradinbjudan och den otrendiga mamman som driver en egen vlogg.

Stallet och Schulman-gänget har sina olikheter, men båda utgör den nya generationen av unga, inte sällan kvinnliga komiker som plockas upp av tv-kanalerna efter att de har blivit internetkändisar.

Så vill man ha en inblick i vad som blir nästa humorsuccé i tv-rutan så är det inte helt fel att göra som vlogg-morsan och hänga bland "kidsen" på Youtube. Även om det kan kännas lite avigt för oss som råkar närma oss eller vara trettio plus.