Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hprdrocks-Micke i serien "Samtidigt i Hofors".

Hilda Blomberg: Ett mytologiskt skimmer över Hofors-skildring

Konflikten mellan musikern Micke och en festivalarrangör lockar till tittande.

Det var inte allt för länge sedan jag i en av mina krönikor beklagade mig över det ständiga huvudstadsfokuset i tv och önskade mig fler program som utspelar sig i glesbygden, på småorter, bortanför storstadsmyllret. Om jag inte inbillar mig, så har SVT på sistone inlett en satsning på att bredda de geografiska perspektiven och skildra svensk landsbygd.

Under 2016 bjöds vi bland annat på Po Tidholms betraktelse "Resten av Sverige", som behandlade norrländsk avfolkning, och reportageserien "Riket", som gjorde nedslag i såväl Åre som Älmhult.

Dessutom fick vi den rysliga deckarsuccén "Midnattssol", där Kirunagruvan och samisk kultur stod i centrum. Året avrundades med västgötabuskis i "Uti Bôgda", en humorserie som antagligen gav upphov till minst lika många himlande ögon och suckar som gapskratt.

Ska vi tro att den här trenden fortsätter 2017? Inte omöjligt, så här i början av året har vi i alla fall bjudits in till en liten stålverksort i SVT:s nya dokumentärserie "Samtidigt i Hofors". Titeln påminner betänkligt om den gamla kultdokumentären "Plötsligt i Vinslöv", som stundtals har kritiserats för att driva med de människor som skildras i filmen.

"Samtidigt i Hofors" utlovar bekantskap med "Hårdrocks-Micke", "Dödgrävaren" och "Nathalie med sina tama illrar" som alla enligt programbeskrivningen "envist försöker se livet från den ljusa sidan".

Introt får en närmast mytologisk prägel när kameran zoomar in i en skog och landar ovanför en rondell. Som pricken över i får vi se en kvinna promenera genom ett villaområde med en get.

Nog har männen bakom programmet, John Mork och Carl-Johan Sjöö, hittat ett antal ganska avvikande personligheter till sin Hofors-skildring. Men det är inte svårt att känna igen sig i de allmänmänskliga problem och konflikter som de olika personerna bär på.

Hårdrockaren Micke har lärt sig den hårda vägen att alla inte uppskattar en evig rebell. Frisören Lotta har också negativa erfarenheter av att bo på en liten ort, medan det gifta paret Annika och Vera, såväl som den rättframma fantasynörden Nathalie, stortrivs i sitt Hofors.

Stundtals spelar "Samtidigt i Hofors" lite för mycket på landsbygdsklichéer, som när ett kommunmöte klipps ihop till en lång tystnad eller när stålverksarbetarna i en förvisso gripande scen beskriver hur de bara ”blivit kvar”.

Kanske hade Hofors inte varit lika intressant utan lite exotifiering, för första avsnittet är mer småtrevligt än engagerande. Människorna är alla sympatiska på sitt sätt, bilderna är fina och musiken behaglig.

Det som lockar till fortsatt tittande är den annalkande konflikten mellan festivalarrangören Katarina och musikern Micke – som ännu inte vet att han kommer få nobben. Här gränsar det närmast till dokusåpa-drama, men jag följer hellre serien med hopp om att sagan om Hofors får ett lyckligt slut.