Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brittiska "Mordutredningen" är en bra kriminalserie.

Per Kågström: Brittisk klass när verkligheten överträffar dikten

Flera godkända starter bland höstens tv-serier.

Nu duggar seriepremiärerna tätt i tv-rutan, och det är tämligen sent i mitt tycke. Det har varit mörkt rätt länge på kvällarna, men kanalcheferna vill tydligen hålla lite på några säkra kort.

I förra veckan kunde vi se helt godkända höststarter av trygga lokomotiv, som ”Kobra” (lysande om konstnären Tom of Finland) och ”Veckans brott”, som tog upp ett sorgligt taximord i Ugglarp 1964.

Men det startade även nya serier, till exempel onsdagens ”Syrror” i TV4 med idel kvinnor i centrum. Själv har jag alltid varit barnsligt fascinerad av sjukhusmiljön och är ett lättfångat byte för den här typen av dramatik. I första avsnittet var det allt i från hjärtbyte till dödshjälp.

Flera riktiga sjuksystrar har reagerat mot medicinska felaktigheter i ”Syrror”, men i sådana här historier har man rätt att förenkla och skruva till. Pemiäravsnittet var hyfsat även om vissa roller – speciellt männen – var lite schablonartade.

Då har jag betydligt svårare för den i förväg hyllade ”Midnattssol” som gjorde entré på söndagskvällen. En man ligger fjättrad på rotorbladen till en helikopter som börjar rotera, snabbare och snabbare, tills han dör med avslitet huvud.

Senare står en naken man bunden mitt i vildmarken, och anfalls av några vargar som hinner bita av en fot innan mannen dör.

Man ska väl inte bli förvånad. Thrillers på film går numera ofta ut på att visa blodig köttfärs, och ”Midnattssol” känns – med sina raffinerade sätt att mörda – som ett försök att omplantera ”Bron”, från Malmö till den lappländska fjällvärlden.

Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind tar också väl tillvara på de vackra vyerna, det ständiga ljuset och Kiruna, där det hela tiden rullar malmtåg med svarta vagnar.

Jag har inte heller, som sagt, något emot förenklingar och rena felaktigheter (vargar jagar väl inte tillsammans?), när det blir bra. Men jag kan omöjligt ta inledningen av ”Midnattssol” på allvar eller ens tycka att den är underhållande. Kanske storyn djupnar framöver när det, enligt uppgift, ska bli flera samiska inslag?

Nej, om du vill ha ett bra morddrama på söndagskvällarna så vinner verkligheten, i det här fallet. Det är i och för sig bara ett avsnitt kvar av den brittiska ”Mordutredningen”, men de tidigare finns på SVT Play.

Där får vi ett riktigt mord rakt i ansiktet: en ung man har knivskurits i den engelska staden Bristol och vi följer poliserna som utreder fallet, metodiskt och effektivt. De kollar bilder från övervakningskameror, de inblandades telefonsamtal och vad de har sökt efter på internet, och vi kan alla förstå hur många digitala fotspår vi lämnar efter oss.

Rutinartat, tråkigt och tillknäppt? Nej, det är grymt spännande och här finns glädjen och upphetsningen när ett spår verkar leda rätt – och besvikelsen när det visar sig vara fel.

Men framför allt finns empati för de drabbade i ”Mordutredningen”, något som ofta är bortglömt i fiktiva mordhistorier. Uttrycket ”ond, bråd död” blir mer än en klyscha, när vi ser offrets anhöriga och deras bottenlösa förtvivlan.r Kågstr