#artistsforfuture kallar sig en grupp konstnärer som varje fredag demonstrerar utanför Sagerska palatset, statsministerbostaden, i Stockholm.
#artistsforfuture kallar sig en grupp konstnärer som varje fredag demonstrerar utanför Sagerska palatset, statsministerbostaden, i Stockholm. Bild: Karin Wesslén / TT

Konstnärer sluter upp kring klimatet

Greta Thunbergs demonstration på Mynttorget har inspirerat olika vuxengrupper att protestera utanför Sagerska palatset ett stenkast därifrån. Bland dem finns konstnärerna i #artistsforfuture.

ANNONS

Trots det gråtrista decembervädret är #grandparentsforfuture, #trädgårdsmästareforfuture samt #psychologistsforfuture med flera på plats. Samma dag som klimatmötet i Madrid avslutas samlas grupperna återigen utanför statsministerns ämbetsbostad i centrala Stockholm.

– Vi står där mellan klockan 11 och 14, det är en symbolisk markering, säger Emma Warg, en av initiativtagarna till just #artistsforfuture, vars grupp på Facebook nu har över 700 medlemmar.

Räddningsfilt

Idén föddes under ett demonstrationståg tillsammans med Greta Thunbergs #fridaysforfuture. Emma Warg, konstskribent och poet, tågade tillsammans med sina vänner konstnärerna Lars Arrhenius och Mats Bigert, som båda ägnar sig åt klimatet i sin konst. Mats Bigert i duon Bigert & Bergström som bland annat gjort en särskild filt för att försöka rädda snön och isen på Kebnekaises sydtopp.

ANNONS

– Konsten och kulturen hamnar alltid i frågeställningar som samtiden är upptagen av. Det är många som kommer förbi som arbetar med det här, men som kanske inte profilerar sig som "klimatkonstnärer", säger Emma Warg.

Djupgående förändring

För henne har de tre demonstrationstimmarna, varje fredag sedan mitten av september, inneburit en mer djupgående förändring.

– Jag avsätter tid till något annat är produktivitet, som i slutändan leder till mer konsumtion. Det blir som en attitydförändring, någonstans känns det som att vi har så mycket att hämta från den här rörelsen även när det gäller sätten att leva och hantera naturen, kanske även demokratin och rättvisan, säger Emma Warg.

Fredagsdemonstrationerna har också utvecklats till socialt givande möten med diskussioner om klimatförändringarna. Emma Warg tycker att hon har lärt sig mycket mer under dessa samtal än på egen hand.

– Det här har blivit oerhört konkret.

Demonstranterna har också fått tala med statsminister Stefan Löfven.

– Det är de faktiska makthavarna tillsammans med industrin som kan åstadkomma förändring, förhoppningsvis kan kulturen få plats i det arbetet, men det kräver att alla med maktpositioner tar det här på allvar.

Erika Josefsson/TT

Marie-Louise Ekman har gjort den ljusblå banderollen till #artistsforfuture.
Marie-Louise Ekman har gjort den ljusblå banderollen till #artistsforfuture. Bild: Karin Wesslén / TT

Greta Thunberg inledde sin demonstration på Mynttorget i Stockholm i augusti 2018. Månaden efter bestämde hon sig för att fortsätta strejka varje fredag tills politikerna kunde erbjuda en politik som gör att Sverige lever upp till Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader.

ANNONS