Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrar vars tonåringar följer Jonna Lundells vlogg har hört av sig och bett henne sluta svära. Inte för att hon gillar svordomar, men Jonna Lundell tycker inte att det är hennes uppgift att uppfostra sina följare på Youtube.

"Konstigt att inte filma förlossningen"

Hon har 800 000 följare på Youtube som hon ständigt uppdaterar om sitt liv. Influencer titulerar sig Jonna Lundell. I boken om sig själv, "PMS-kossan", berättar hon om sin turbulenta uppväxt och sina extrema humörsvängningar.

En gigantisk plattskärm med guldramar runtomkring hänger på en av övervåningens väggar. Det vet alla som följer Jocke & Jonnas vloggar, eller videoblogginlägg på Youtube. Just nu handlar det mestadels om den nära förestående förlossningen av efterlängtade Lunabelle Lundell, "Lunisen" även kallad, men också om pågående ombyggnationer i parets nyinköpta jättevilla i Norrköping.

Även förlossningen ska filmas, men lär inte sändas gratis. De som vill se Jonna Lundell föda barn får betala en avgift och pengarna ska gå till deras dotter, förklarar Joakim Lundell i ett vlogginlägg där de också vädjar till tittarna att inte komma till sjukhuset.

- Vi får se, säger Jonna Lundell apropå betalkanal eller inte. Däremot verkar hon inte tveka över att ta in tittarna i förlossningssalen.

- Jag vill kunna se min egen förlossning, jag har väldigt svårt att titta på förlossningsprogram. Jag har fobi för kroppsvätskor och liknande, men det här är något stort som händer i våra liv. Det skulle kännas konstigt att inte filma födelsen när vi filmat så mycket annat. Folk har ju fått följa med på vår resa, när vi inte kunde få barn.

TT: Men är du helt bekväm med det?

- Ja det är jag. Vi har ju filmat när jag opererat bort cellförändringar till exempel. Det är inte sådant som är jobbigt, sådana stunder är fina. Det är när man inte har något att filma men måste som det blir jobbigt.

Driver bolag

Om man räknar i pengar och följare kan historien om Joakim och Jonna Lundell beskrivas framgångssaga som hela tiden haft sitt pris. I dag driver de ett bolag med fem eller sex anställda, berättar hon, men låter de anställda ta ut högre löner än vad de ger sig själva. Joakim Lundells två böcker om hans liv och trasiga uppväxt är liksom "PMS-kossan" skrivna av Leif Eriksson och Martin Svensson. Tillsammans har böckerna om Joakim Lundell sålt drygt 300 000 exemplar men också resulterat i att hans mamma, som han anklagade för psykiska övergrepp under uppväxten, blev förföljd och utsatt för hot, berättade hon för SVT.

Extrem PMS

Villan i Norrköping passeras dagligen av ett 30-tal bilar på nyfiken utflykt. "PMS-kossan" handlar delvis om Jonna Lundells extrema PMS-besvär och om hur lång tid det tog innan hon förstod att den återkommande personlighetsförändringen hade sin förklaring i menscykeln. Men hon berättar också om att inte kunna skilja på privatliv och arbetsliv och om hur svårt hon har att hantera människor som kommer fram och tycker sig känna henne.

TT: Man kan undra om du verkligen vill det här?

- Både ja och nej. Youtubekanalen och det vi gör i sociala medier är ju våra små bäbisar, det som vi byggt upp och vårdar som vårt eget barn. Men det är samtidigt tråkigt att inte kunna ha ett privatliv. Jag älskar till exempel att gå på marknader, sådant kan vi inte göra nu. Vi kan inte gå på Liseberg, eller på badhus om vi inte hyr ett badhus själva. Det tycker jag är väldigt jobbigt, att vi inte kan vara normala människor på normala platser, på en badplats till exempel. Det är ju egentligen inte så jag vill att mina barn ska växa upp.

- Jag vill att de ska kunna vara i lekparken utan att bli utnyttjade av folk som vill komma nära oss.

Censurerar inte

En annan baksida är de hatiska kommentarer som de fått i kommentarfälten.

- Vi censurerar inte, då blir de bara värre. De går till andra sociala medier. Sedan vore det taskigt mot dem som faktiskt beter sig bra att ta bort kommentarfälten.

TT: Vad säger du till dem som tycker att ni får skylla er själva?

- Att någon skriver att man ska gå och dö är inte något man får skylla sig själv för. Det är en sak att tycka att man borde gjort en video bättre, men att vårt ofödda barn ska missfödas eller dö, det är inget man förtjänar.