Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blir kvar. Konsthallen flyttar ned till entréplanet när Kulturhuset öppnar efter ombyggnaden.

Konsthall räddas av SD-röst

Kulturnämnden i Alingsås beslutade i går att Konsthallen ska få vara kvar. De rödgröna hade yrkat på en nedläggning på grund av ansträngt ekonomiskt läge.

Sverigedemokraten Boris Petrusson (SD) blev med sin vågmästarroll den som avgjorde frågan om Alingsås konsthalls framtid. Kulturnämnden består av sex rödgröna politiker och sex från Alliansen samt en Sverigedemokrat. Alliansens politiker och Sverigedemokraten Boris Petrusson hade aviserat att rösta för att behålla Konsthallen.

Boris Petrusson har suttit i kultur- och fritidsnämnden sedan i februari 2015.

– Jag har medvetet lyssnat av de olika blocken under processens gång, känt mig för, läst in mig. Nu har jag kommit fram till att om vi inte behåller Konstallen nu där den är så kommer den förmodligen att försvinna, säger han.

Konsthallen har funnits i Alingsås kulturhus sedan 2004 och visat många uppmärksammade utställningar. 1 februari stängdes den i samband med kulturhusets ombyggnad. Nästa vår är det tänkt att Konsthallen ska öppna igen.

Kommande utställningar är planerade och kontrakt är redan skrivet med en konstnär som börjat arbeta med en utställning till våren 2016.

Förslaget om nedläggning kommer från Lena Klevenås (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden som anser att kulturbudgeten inte räcker till att driva konsthall och samtidigt ta hand om museets samlingar.

– Bakgrunden är den ansträngda ekonomin. Vi förlorade två miljoner i och med att vi styr med Alliansens budget precis som i riksdagen och det var det som utlöste diskussionen. Vi står inför en ombyggnad av kulturhuset och då fanns en chans att förändra innehållet.

Frågan har utretts av kulturförvaltningen som kommit fram till att det finns en halv miljon kronor att spara, men att det är tveksamt om medlen kan ge samma effekt för Alingsås som när de finansierar en konsthall. Förvaltningens förslag var att inte genomföra en nedläggning.

Anna Mighetto, chef för Alingsås museum och konsthall hävdar att pengarna man skulle ha sparat på att lägga ned Konsthallen ändå inte skulle ha räckt för att klara museiverksamheten.

– Det blir två dåliga lösningar. Vi skulle få en arena mindre i Alingsås och vi löser fortfarande inte arbetet med våra samlingar.

Lena Klevenås säger att konsten i Alingsås inte behöver en konsthall för att visas. Ett förslag hon har är att i stället använda kommunens tomma lokaler i Nolhaga slott.

– Jag är inte emot konst. Det är väldigt tråkigt att betraktas som inte intresserad av konst. Men vi behöver inte ha Konsthallen i kulturhuset. Det hade varit roligare med Nolhaga slott, som står tomt.

För kultur- och fritidsnämndens vice ordförande, Staffan Albinsson (C), är det självklart att Alingsås ska ha sin konsthall kvar.

– En stad i vår storlek ska ha ambitionen att locka till sig folk, att ha en konsthall värd namnet. Vi har varit oförstående till förslaget och är övertygade om att vi ska ha råd med en konsthall.

Varken Staffan Albinsson eller Boris Petrusson tycker att förslaget med Nolhaga slott är realistiskt.

Pontus Hammarén, chef för Borås konstmuseum var tidigare chef för Alingsås konsthall som då visade ett antal uppmärksammade utställningar, bland annat History of sex av Andres Serrano. Han tycker sig se en allmän tendens där kulturbudgetar krymper och de konsthallar som finns får kämpa för att hålla igång verksamheten.

– Hellre en konsthall som får blomma upp säsongsvis än ingen alls. Alla små kommuner har inte konsthall, men det har visats några gånger vad en sådan kan betyda för en stad.