Varbergs fäste. Karl Nordström gjorde målningen 1893. Den ägs av Sparbanken och hänger normalt på Hallands kulturhistoriska museum. Museet på Varbergs fästning är just nu stängt för ombyggnad men tavlan kommer återlämnas i tid för nyöppningen den 15 juni. Bild: Lars Engelhardt
Varbergs fäste. Karl Nordström gjorde målningen 1893. Den ägs av Sparbanken och hänger normalt på Hallands kulturhistoriska museum. Museet på Varbergs fästning är just nu stängt för ombyggnad men tavlan kommer återlämnas i tid för nyöppningen den 15 juni. Bild: Lars Engelhardt

Waldemarsudde visar Nordströms Varberg

Karl Nordström var en av förgrundsfigurerna inom den så kallade Varbergsskolan. I morgon inleds en utställning på Waldemarsudde med hans verk. I samband med utställningen i Stockholm visas även en film som porträtterar konstnärens tid i Varberg.

ANNONS
|

Året var 1893. Karl Nordström var 38 år gammal och hade precis flyttat till Varberg. Här kom han att bo granne med sina gamla vänner Richard Bergh och Nils Kreuger. Under ett par år förändrade de tre det svenska landskapsmåleriet.

Karl Nordströms målningar har visats på museum över hela Sverige, bland annat på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg. Men det var över 20 år sedan hans verk förekom i en dedikerad utställning. Han klassas som en av de mest framstående svenska konstnärerna genom tiderna, men få känner till honom.

– Han var en man med stark konstnärlig integritet och det tror vi är en anledning till att han aldrig blev särskilt folkkär. Vi vill att Nordström ska uppmärksammas och få den berömmelse han förtjänar, säger Karin Sidén, museichef och intendent på Prins Eugens Waldemarsudde.

ANNONS

I utställningen, som pågår från den 15 februari till den 25 maj, presenteras hela Karl Nordströms konstnärskap. Från de tidiga verken i Frankrike, till Varbergstiden och de senare Stockholmsmotiven.

Verken är dels från Waldemarsuddes egna samlingar, dels inlån från museum och privatpersoner. Hallands kulturhistoriska museum har lånat ut två verk.

Som komplement till utställningen har konstnären Staffan Redin gjort en film som skildrar Nordströms liv.

– Han var en känslans konstnär och ville tolka in vad han upplevde när han såg till exempel fästningen. Inte bara teckna landskapet som det var. Det ville jag förmedla med filmen.

Staffan var i Varberg i oktober och filmade runt fästningen och vid granngårdarna i Apelviken.

Båda platserna förekommer i Nordströms verk. Filmen är ljudsatt med klassisk musik av Beethoven och med Nordströms egna ord från brev och dagboksanteckningar. Filmens titel, ”Ta hjärtat ur bröstet på mig”, är ett citat från ett brev som konstnären skrev angående västkustens skönhet.

Karl Nordström var en idealist som aldrig vek ner sig för kritiker och publik.

– Jag gillar honom för att han gjorde konst som menar allvar. Konsten är inte bara underhållning, den betyder något, säger Staffan Redin.

Mellan 1893 och 1896 levde och verkade de tre konstnärerna Nils Kreuger, Richard Berg och Karl Nordström i Varberg. Tillsammans skapade de konststilen som kom att kallas för Varbergsskolan. Begreppet myntades av Prins Eugen. Kreuger var den första som flyttade till Varberg. Varför blev det Varberg? Kreuger hittade ingen bostad i Falkenberg.

ANNONS