Vem har sågat i den kända statyn?

Statyn Med handväskan som vapen är skadad och inte kvar i Varberg.

ANNONS
LocationVarbergs fästning||

När Bosjökloster Slott fick låna statyn Med handväskan som vapen upptäcktes att någon hade gjort åverkan på den.

– Ja, någon har gått på den med en metallsåg, säger Julia Bonde Cherp.

Susanna Arwins omdiskuterade staty Med handväskan som vapen visas till och med den 26 september på Bosjökloster Slott & Trädgårdar i Höör, mitt i Skåne.

– Susanna blev förfärad när hon såg det, men det är ingen fara för statyn. Det är ju en ganska tjock bit metall och det kan repareras, berättar Julia Bonde Cherp, slottets delägare och verksamhetschef.

Statyn ska repareras

Statyn är utlånad av Hallands kulturhistoriska museum och Bosjökloster Slott står för transport och försäkring. Museet ska reparera statyn, men vet ännu inte vad det kommer att kosta.

ANNONS

– Det är alltid jättetråkigt när det blir åverkan på offentlig konst, men vi tycker inte att det är olämpligt att statyn står vid Villa Wäring i Varberg och har inte tagit något beslut om att flytta den, säger Kristina Brixson, chef för samlingsavdelningen på Hallands kulturhistoriska museum.

Julia Bonde Cherp är inte orolig för att statyn ska vandaliseras under utställningen, eftersom det är låst på kvällarna och finns personal på dagtid.

– Hon har det bra här i sommar, omgiven av slottet och kyrkan. Jag tror inte någon betalar inträde och har med en såg i handväskan, ha ha.

Amelia Adamo ska invigningstala

I utställningen "Tantfullness - olika sidor av samma sak" ingår många verk i olika material av Susanna Arwin. I det nyrenoverade Norra stallet finns bland annat en version av statyn ”Den svenska tantens armé” som är lite mindre än den som finns i Lasse Didings trädgård på Platsarna i Varberg.

– Vi öppnade utställningen lågmält i söndags, men nu har de nya reglerna fastställts så att vi kan ha en officiell invigning. Den 12 juni kommer Susanna Arwin hit och Amelia Adamo, som ska invigningstala, berättar Julia Bonde Cherp.

Lasse Diding köpte statyn

Det var för övrigt Diding som köpte den version av Med handväskan som vapen som inte står i Alingsås. Den tidigare hotellägaren försökte 2016 skänka statyn till Varbergs kommun, där en oenig kultur- och fritidsnämnd tackade nej.

ANNONS

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville acceptera gåvan, men den borgerliga majoriteten var emot och hänvisade bland annat till motståndet från de anhöriga till den nu avlidna kvinnan som 1985 attackerade en nazistdemonstration och blev känd genom ett fotografi, som i sin tur inspirerade konstnären till statyns kroppsrörelse men inte dess ansikte.

Affisch uppsatt vid Villa Wäring

Istället blev det Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning som tog emot donationen och ställde ut statyn på Borggården, innan den fick plats nära torget utanför Diding-ägda Villa Wäring.

Där finns nu under utställningsperioden istället en stor affisch som visar hur statyn ser ut.

Hittills på Bosjökloster Slott har tanten med handväskan mötts av glada tillrop.

– Vi ser statyn som något positivt och en hel del människor har redan tackat för att vi har en viktig utställning. För oss representerar statyn en modig person som har civilkurage och säger till istället för att bara knyta näven i fickan, förklarar Julia Bonde Cherp.

”VÄSKTANTEN”

• Den 13 april 1985 tar pressfotografen Hans Runesson en bild av en kvinna som går till attack med sin handväskan mot en skinnskalle som demonstrerar för Nordiska rikspartiet i Växjö. Fotot utses till årets bild och röstas under 1990-talet fram som århundradets bästa bild av tidskriften VI och Svensk fotohistorisk förening.

• Konstnären Susanna Arwin skapar en bronsstaty med inspiration från fotot och händelsen. Tanken är att statyn ska bli ett minnesmärke över civilkurage i Växjö och är en del av hennes pågående konstprojekt "Den svenska tanten".

• I P4-dokumentären "Tanten med väskan" berättar anhöriga till kvinnan på fotot, då 38-åriga Danuta Danielsson, hur hon aldrig ville tala om bilden och om hur hon senare ångrade tilltaget. Kvinnan själv avled 1988.

• Kultur och fritidsnämnden i Växjö beslutar att inte köpa in statyn, bland annat av respekt för Danuta Danielssons anhöriga. En version av statyn tas senare emot av Alingsås kommun som en gåva och placeras i Åmanska parken, utanför Grand Hotel.

• I september 2015 berättar Lasse Diding att han har köpt konstverket och vill skänka det till Varbergs kommun, för placering i Brunnsparken eller Engelska parken. Debatten som följer i Varberg hör till de mest omfattande och seglivade på senare tid. Våldsbejakande och respektlöst mot kvinnans anhöriga, tycker motståndarna. En slagkraftig symbol mot antidemokratiska krafter, tycker påhejarna. En oenig kultur- och fritidsnämnd tackar nej till gåvan med röstsiffrorna 6-5. Bara S och MP röstar för att ta emot gåvan.

Diding riktar efter nederlaget samma erbjudande till Hallands Kulturhistoriska museum som tackar ja. "Synd att Varberg tackade nej till den, statyn fick hela Sverige att diskutera. Det är en värdefull skulptur för Varberg och museet", säger museichef Curry Heimann till HN sommaren 2016. Efter att ha stått vid museet på Varbergs fästnings borggård placeras statyn utanför Villa Wäring, som ägs av Lasse Diding.

ANNONS