Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Två konstnärer i ett äktenskap – hur funkar det?

"Du visar en tryggare värld." "Och du skildrar det otrygga."

– Vi har ställt ut här minst fyra gånger tidigare, säger Monica Hallberg. 
Hon och maken Lars Hallberg gör oftast separatutställningar och deras uttryck och stil är väldigt olika. Men ibland, som nu, visar de sin konst tillsammans.
– Jag jobbar ju mycket med det öppna landskapet, miljön där vi är bosatta och dess olika dagrar, säger Lars och syftar på naturen kring Trönninge i Halmstad där paret bor.

Hans akrylmålningar riktar ljuset mot horisonten och kontrasten mellan himmel och jord. Spegling, Skymning, Släpljus, Vinter – är några av titlarna på Lars tavlor. Monica å andra sidan, ställer människan i centrum. Hennes textilverk går på djupet kring aktuella ämnen och berättelser i vår omvärld. Svarta fåglar är återkommande motiv.
– De kan verka som människor, men också som en symbol för flykt, berättar Monica.
Ett annat motiv som hon gärna återkommer till är den beslöjade kvinnan.
– Kvinnan bakom slöjan intresserar mig och jag skulle gärna vilja veta mer om hennes tankar.
En av Monicas tavlor föreställer en grupp personer som trängs i en båt på öppet hav. Det är svårt att inte dra paralleller.
Jag upplever din konst som väldigt mörk, håller du med?
– Ja, men det man ser och hör i världen är mörkt, säger Monica.
Verken plockas upp ur kassarna och läggs på golvet utmed väggarna. Paret förbereder den utställning som nu finns att se i Falkenberg Sparbanks konsthall. Monica har gjort en skiss över hur tavlorna ska hänga och Lars berättar att de brukar komma bra överens när de arbetar tillsammans. De har varit gifta sedan 1969, har tre barn ihop och barnbarn på det. Lars var konstnär redan när det träffades, men Monica som tidigare arbetade som sjuksköterska, blev det först 1980.

Jag frågar om deras konst kompletterar varandra. Monica vänder sig mot Lars:
– Du visar en tryggare värld, säger hon.
– Ja, jag målar det trygga och du skildrar det otrygga, svarar Lars och båda skrattar lätt.
Utställningen öppnade i måndags och verken visas sedan fram till 29 juni. Utställningen arrangeras av Mellersta Hallands Konstförening som i år firar 50 år.