Tommy Bolander visar ”drömgrafik” på Artspace

Förra gången varbergaren Tommy Bolander hade utställning handlade det om måleri. Nu är det grafik han väljer att visa upp i sin utställning ”Drömfabriken”.

ANNONS
|

Tommy Bolander är född och uppvuxen i Gunnarsjö och konsten har alltid tagit en stor plats i hans liv. Med gedigen utbildning på Domens konstskola i Göteborg och Konstfack i Stockholm kan han titulera sig bildkonstnär, grafiker och pedagog.

Sedan mitten av 1990-talet har Tommy en halvtidsanställning som föreståndare på grafikverkstan i Hamnmagasinet. Han har kurser och utbildning i framför allt grafik. Det är också vad han visar upp i galleri Artspace på Kungsgatan.

– Jag har jobbat med en teknik som är ny för mig. Den kallas polymertryck eller fotopolymer. Tidigare har det varit etsning med kopparplåt. Men det här är en annan sorts plåt där man jobbar mer inne i datorn.

ANNONS

Polymertryck eller fotopolymer utvecklades på 1990-talet. Tekniken innebär att man genom belysning med UV-ljus överför sitt foto på en plåt belagd med ljuskänslig polymerplast. Plåten framkallas i vatten efter exponeringen och ska torkas och härdas innan den färgas. Slutligen trycks den på fuktat grafikpapper i en koppartryckspress.

– Det blir samma resultat men är lite roligare att jobba på det här sättet just nu. Det är snabbare och lättare. Man slipper thinner, järnklorid, syra och den biten.

Utställningen heter ”Drömfabriken”, det är väl något man vanligtvis förknippar med Hollywood?

– Hehehe. Ja, men så är det inte riktigt i mitt fall. Man kan väl säga att det är en slags redovisning av idéer, projekt och drömmar jag haft under åren. Men jag ser hellre att besökarna bildar sig en egen uppfattning om vad de tycker och tänker.

– Det handlar också lite om den här lokalen. Bengt Fridh hade ju väldigt mycket grafik när han hade Bildgalleriet på sin tid. Så jag tänkte att det kunde vara ett passande namn på den här utställningen på samma plats.

Den nuvarande galleristen Liv Due är mycket imponerad av Tommy Bolanders verk.

– Han kallar det för ”Drömfabriken” och de här husen, byggnaderna och kartorna har lite med drömmar att göra. Det är nyanserat och väcker något man varit med om eller längtar till. Bilderna är inte entydiga och jag gillar när konsten inte är för uppenbar utan att det finns en tvetydighet.

ANNONS

– Sedan är Tommy en otroligt duktig grafiker som jobbar både med digital och traditionell teknik, säger Liv Due.

Utställningen pågår 9-18 december och 6-15 januari.

ANNONS