Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

SVT-profil gör utställning i Falkenberg

Allmogens dekorerade föremål samsas med lutande rum. Det är två av de kommande utställningarna på Falkenbergs museum.

- Det finns något trivsamt och tryggt med allmoge som jag har sett att dagens unga designers upptäcker allt mer, säger Dennis Dahlqvist som står bakom utställningen "Tillbaka till framtiden" som nu kommer till Falkenbergs designmuseum.

Till vardags är han konst- och designkritiker på SVT:s Kulturnyheterna och i SVT:s morgonsoffa. Men mellan uppdragen ägnar han sig åt sin favoritdesign - allmoge. Han har till och med sitt eget allmogemuseum på Österlen där idén till utställningen skapades med kopplingar mellan de rikt dekorerade allmogeföremålen och mer samtida föremål från 1980-talet och framåt.

- Allmoge har varit föraktat och ansetts sunkigt men det är en viktig del av vårt kulturarv som vi behöver förankra i vår egen tid. Med allmoge kunde man se var ett föremål kom ifrån och jag tror det gav en stabilitet i tillvaron på något sätt.

Utställningen kompletteras även med föremål från Halland.

För konstnären och arkitekten Erika Jarnunger är temat gravitation i hennes utställning "Balansakter" där hon bygger upp två rum - som lutar. Besökarna kommer att kunna gå in i rummen för att studera sina egna rörelser i de förskjutna perspektiven.

Rummen filmas i realtid med en lika vriden kamera, kopplad till en skärm som visar den “rättvända” bilden.

- Gravitationen håller våra fötter på jorden, ger oss en känsla av upp och ner, av tyngd och djup, den håller samman hela vårt universum, säger konstnären själv i en kommentar.