Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Omstridd museichef söker jobb i Varberg

Här är listan med de som vill bli chef på fästningen.

Ted Hesselbom, som genererade flera löpsedlar under sin tid som chef för Röhsska museet i Göteborg, vill leda Hallands kulturhistoriska museum på fästningen. Några varbergare finns inte bland de troliga toppkandidaterna.

59-årige Ted Hesselbom är i dag chef för Sigtuna Museum & Art utanför Stockholm. Han är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack, men har de senaste sju åren arbetat mycket med arkeologi och byggnadshistoria.

– Jag tycker att det är en kombination som kan passa museet i Varberg och jag trivs på den sidan av Sverige, sedan jag var chef på Röhsska i Göteborg. Och min man Peppe arbetade för några år sedan i Falkenberg, så även om vi behåller vårt boende i Stockholm har vi idéer om var vi kan bo om jag får tjänsten, berättar Ted Hesselbom på telefon.

Han syftar på maken Peppe Bergström Hesselbom, som ansvarade för den halländska residensinstitutionen Art Inside Out inom Kultur i Halland och nu är chef för marknadsföring och företagssamarbeten på Nationalmuseum.

När Peppe fick tjänsten kritiserades den dåvarande överintendenten Berndt Arell av fackföreningen Saco-S för att rekryteringen skulle ha varit vänskapsjäv.

Det blåste desto mer kring Ted Hesselbom under hans sex år på Röhsska (2007–2013). Det skrevs om hans privata skulder och att han köpte föremål för 96 000 kronor till museet av sin sambos bolag.

– Alla inköp signerades av min chef och jag är varken anklagad eller dömd. Jag har inte gjort något dåligt, men det skrivits på ett smutsigt sätt, tycker Ted Hesselbom.

Han kritiserades i pressen även för att resor till Paris och Stockholm, bland annat över midsommar, skulle ha varit privata.

– För att köpa mode behövde jag åka till Paris. Det fanns även löpsedlar om att jag hade köpt sexleksaker, men det var en prisad design som Apoteket sålde som jag köpte till museets samlingar, säger Hesselbom och fortsätter:

– Det finns rimliga förklaringar till allting och jag är beredd på att det ställs frågor.

Vad vet du om museet på Varbergs fästning?

– Det finns en sådan där vikingagubbe där, som har hittats, svarar Hesselbom.

En av få personer med koppling till Varberg som har sökt tjänsten är 52-årige Jonas da Silva Larsson.

Han började som näringsutvecklare på Marknad Varberg 2012 men gick 2014 vidare till kommunen, där han bland annat var avdelningschef på Samhällsutvecklingskontoret, stabschef för flyktingfrågor och utvecklingschef för kommunstyrelsens förvaltning.

Efter lite mer än ett år som chef för försäljning och marknadsföring på Arena Varberg gick Jonas da Silva Larsson i januari i år över till att vara konsult i ett eget bolag i Göteborg. Han vill inte kommentera chefstjänsten som han har sökt.

Ganska lokal är även Jenny Nord, som är antikvarie på Länsstyrelsen i Halland.

55-årige Peter Rudhager har bott i Varberg sedan 1984 och tror själv att hans chans att få chefstjänsten "är ganska liten".

Rudhager är vd för designföretaget Maxima AB och barnskötare på Påskbergets förskola, som han var med och gjorde om från kommunal drift till ett personalkooperativ.

Peter är aktiv miljöpartist, men har ingen formell utbildning som passar chefstjänsten på museet.

– Jag är väldigt intresserad av historia och till kulturhistoria räknas ju allt vi gör även nu. Jag har lätt att ge mig in i nya områden och gillar att utveckla saker. Att få både ungdomar och äldre till museet hade varit en spännande utmaning, säger Peter Rudhager, som var med och uppfann ett lättmonterat dörrhandtag och nyckelhål som har fått internationell spridning.

Av de sökande var 45-åriga Lisa Haeger museipedagog i Falkenberg hösten 2008 till våren 2009. Sedan dess har hon bland annat varit kultursekreterare respektive enhetschef för allmänkultur och kulturskolan i Ale kommun.

Nu är Mölndalsbon Lisa Haeger producent på Päron produktion.

En person som valde att backa från en chefstjänst vill nu leda Hallands kulturhistoriska museum, 48-åriga Hanna Eklöf i Mariestad.

Hon var tidigare chef för Västergötlands museum, efter att ha varit intendent för Tidaholms museum, men begärde i slutet av mars i år att få lämna chefstjänsten.

– Västergötlands museum är en jättebra arbetsplats och jag har med glädje sett hur museet har blommat upp och utvecklats till det välbesökta och uppskattade museum som det är idag. Jag måste vara rädd om min egen hälsa och väljer därför att kliva av chefstjänsten, berättade Hanna Eklöf på museets hemsida.

Hon var åren 2000–2009 konstintendent på kulturhuset Fyren i Kungsbacka. Lösningen i Mariestad blev att Eklöf bytte till en tjänst som utställnings- och programintendent på Västergötlands museum.

Bland de sökande finns flera personer med inriktning mot konst och de är inte lika aktuella att kallas till intervju, avslöjar Anders Håkansson, chef för kulturmiljö Halland och biträdande länsmuseichef.

Ett inte alltför långsökt antagande är att Martin Schibli och Jan O.M. Karlsson hör till den kategorin.

52-årige Schibli är frilansande curator och musei- och konstkonsult. Han var tidigare konstnärlig ledare för Växjö konsthall och har varit utställningschef för Kalmar konstmuseum.

64-årige Jan Karlsson är universitetslektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Han har tidigare bland annat varit intendent och tillförordnad chef på Hallwylska museet i Stockholm, samt haft olika roller på Skaraborgs länsmuseum och Gustavsbergs porslinsmuseum.

De sökande som inte har avgångsbetyg från gymnasiet och/eller inte talar svenska lär inte heller höra till toppkandidaterna. Där kan man gissa att ansökningen i första hand har gjorts för att tillfredställa arbetsförmedlingens regler.

• FAKTA: Bland personerna som har sökt tjänsten som chef för Hallands kulturhistoriska museum på Varberg fästning finns:

Cajsa Lagerkvist: 47 år, chef för Mölndals stadsmuseum, tidigare chef på Göteborgs stadsmuseums publika enhet och ledare för utställningar och kunskapsuppbyggnad på Världskulturmuseet i Göteborg.

Maria Jönsson: 47 år, chef på Norrköpings stadsmuseum, tidigare kultur- och fritidschef respektive kulturstrateg i Vadstena kommun.

Camilla Junger: 56 år, biträdande chef på Regionmuseet i Kristianstad, tidigare utställningschef på Ikea-museet i Älmhult.

Johnny Augustine: 42 år, tidigare biträdande chef på Regionmuseet i Kristianstad och chef på Härjedalens fjällmuseum.

Ola Lundin: 34 år, verksamhetsledare för Döderhultarmuseet och Oskarshamns Sjöfartsmuseum, tidigare enhetschef och antikvarie.

Håkan Cerne: 55 år, konsult i byggnadshistoria, tidigare antikvarie vid Österlens museum, intendent vid Svaneholm och museichef i Köping.

Pontus Forslund: 40 år, enhetschef för administration och fastighet på Göteborgs museer, tidigare enhetschef för Göteborgs stadsmuseum.

Helene Lis: 52 år, projektledare på Örebrokompaniet och tidigare chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Örebro.

Helene Burmeister: 49 år, ordförande i den ideella kulturföreningen Professor Apa, tidigare kulturchef i Motala respektive Sollentuna.

Hans Weinberger: 58 år, docent i teknik- och vetenskapshistoria, tidigare chef för Norsk teknisk museum i Oslo.

Magda Repouskou: 41 år, konsult för Quatar museum och tidigare assisterande curator på Sörmlands museum.