Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Konstverk avtäckt i centrala Varberg: ”Känns fantastiskt”

På måndagen avtäckte kulturskoleeleven Linnea Lindeberg, 20, sitt konstverk ”Kvinna” på fasaden till Östra Långgatan 30 i Varberg.
– Budskapet är att vi är fina som vi är – oavsett storlek, kroppsform eller hudfärg. Och så sätter den lite färg på vardagen också, sa den unga konstnären.

Sedan 2012 – i ett samarbete mellan Maleryd Fastigheter och Kulturskolan i Varberg – har unga konstnärer fått möjligheten att visa upp sina verk på fasaden till Östra Långgatan 30. I år pryds gaturummet av Linnea Lindebergs målning ”Kvinna”, som avtäcktes under en ceremoni på måndagseftermiddagen.

Blåsmusiker från Kulturskolan blåste fanfar och Mats Rydholm, ordförande för Maleryd, höll ett kortare anförande.

– Det är fantastiskt att kunna ha det här samarbetet med Kulturskolan, väldigt stimulerande, sa han, varpå det 2,5 gånger 2,5 meter stora skynket föll till marken.

”Fina som vi är”

Därefter räcktes mikrofonen över till konstnären Linnea Lindeberg, som fick berätta om sin målning.

– Budskapet är att vi är fina som vi är – oavsett storlek, kroppsform eller hudfärg. Och så sätter den lite färg på vardagen också, sa hon.

– Jag har målat mycket kvinnokroppar under årens lopp. De är oerhört vackra, och de kan se ut på så många olika sätt.

Linnea Lindeberg har tillbringat oräkneliga timmar i ateljén under de dryga sex månader som det har tagit att färdigställa konstverket, berättade hon.

– Det tar tid att göra något så stort. Förutom mitt vanliga jobb har jag målat i femtimmarspass. Det har inte varit lätt att prioritera alla gånger, men det har varit väldigt roligt att få den här möjligheten.

Tilldelades stipendium

Linnea Lindeberg har studerat på kulturskolan i tio år och hoppas kunna försörja sig på sin konst i framtiden. Inom vilket fält får dock framtiden utvisa.

– Jag väldigt många olika intressen inom det kreativa. Förutom målning håller jag på med silversmide, virkning och stickning. Drömmen är att kunna jobba med konst i någon form.

Förutom äran att få pryda fasaden på Östra Långgatan med sin målning, tilldelades Linnea Lindeberg även ett stipendium på 10 000 kronor.

– Det kommer att gå till mer material, så att jag kan fortsätta att måla. Det känns fantastiskt att få pengar för något jag tycker så mycket om att göra.