Konstnären byggde corona-anpassad drejstudio utomhus

När pandemin slog till fick keramikern och kurshållaren Caroline Bohman Persson tänka om. För att skydda sig själv och andra i riskgrupper byggde hon en corona-anpassad drejstudio i trädgården.

ANNONS
LocationGlommen||

Först tänkte keramikern Caroline Bohman Persson att corona inte var värre än ett vanligt förkylningsvirus. Men när hon blev tvungen att ställa in sin resa till Florida, dit hon skulle åka för att hålla kurser i keramik, fick hon ett uppvaknande.

– Efter det såg jag filmer från Wuhan och förstod allvaret. Eftersom jag själv har hjärtfel och därmed är i riskgrupp fick jag panik, tog barnen ur skolan och trodde nästan att världen skulle gå under, säger hon.

Stängde för att bygga anpassad studio

I Caroline Bohman Perssons ateljé Brännässlan i Glommen dignar hyllorna av kaffekoppar, skålar och keramikkonst som hon själv skapat. På hennes axel sitter papegojan Greta och visslar på ”Always look on the bright side of life”.

ANNONS

Det har gått sju veckor sedan hon stängde ner sin kursverksamhet, började bunkra mat och trodde att världen skulle gå under.

– Jag höll på så där och deppade i en hel vecka. Sedan tänkte jag bara ”vad håller jag på med?” och bestämde mig för att ta tjuren vid hornen, säger hon.

Caroline Bohman Persson bestämde sig för att hon skulle flytta kursen från ateljén, där kursdeltagarna ofta fick trängas, och började bygga en ny drejstudio i trädgården.

– Det tog sex veckor, jag jobbade dag och natt och gjorde allting själv.

Stort fokus på säkerhet

För att göra kursen mer corona-anpassad har hon inte bara flyttat ut den i trädgården. Hon ser också till att det alltid hålls meterlångt avstånd och låter överbliven keramiklera ligga kvar i tre dygn efter den vidrörts ifall det skulle finnas spår av virus på den.

– Jag kanske tar det till det extrema, men jag vill verkligen att det ska kännas tryggt. Man ska kunna komma hit även om man tillhör en riskgrupp.

För att folk ska se att hon själv tillhör en riskgrupp har hon gjort en knappnål med ett stetoskop som lyssnar till ett hjärta och texten ”RISKGRUPP”.

– Jag är 43 år och hjärtsjuk, men det är ju ingen som kan se det på mig. Många tänker att det bara är för äldre som viruset är extra farligt.

ANNONS

Caroline Bohman Persson tycker att likadana knappnålar borde delas ut till alla som tillhör riskgrupper.

– Om folk lär sig dess betydelse kan det ju räcka att man ser hjärtat på långt avstånd, så håller man lite extra avstånd till personen.

Tror att pandemin kommer hålla i

När pandemin är över planerar hon att flytta tillbaka kursen in i ateljén, i alla fall under kallare årstider. Men hon tror att det kommer att ta lång tid till dess.

– Jag tror att det här kommer fortsätta ett bra tag till, mycket längre än vi tror. Det var därför jag lade ner all min tid på att bygga det här.

ANNONS