Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Internationella konstnärer gör projekt i i Varberg

Över 600 konstnärer ansökte och nu är det klart att det blir Henna-Riikka Halonen, Eleni Kamma och Crystal Z Campbell som ska arbeta kring temat ”Egenomsorg och arvet efter kurorten” på plats i Varberg under våren och sommaren.

Region Hallands Art Inside Out är ett residens, där konstnärerna bjuds in att bo och skapa nya verk i Varberg den 29 april till den 9 juni.

Urvalsgruppen bestod av residensets processledare Cecilia Gelin, dess lokala projektledare Krystallia Sakellariou, Varbergs kommuns konstnärliga ledare Camilla Påhlsson, Art Inside Out ledare Petra Johansson, samt Davor Abazovic, kulturproducent på Art Inside Out.

Konstnärerna uppmanas att "undersöka arvet efter kurorten med utgångspunkt i kulturmiljöer, livsberättelser, föremål och arkivmaterial". De kan fundera på hur synen på egenomsorg, hälsa och välbefinnande har utvecklats historiskt och vilken betydelse olika kulturella, psykosociala och socioekonomiska perspektiv har.

De tre konstnärerna är alla kvinnor som inte har vuxit upp i Sverige.

Crystal Z Campbell föddes 1980 i Oklahoma med afro-amerikanskt, filippinskt och kinesiskt påbrå. Hon arbetar med analog film, video, ljud, performance, skulptur, teckning, måleri och foto.

Eleni Kamma föddes i Aten 1973, men är verksam i belgiska Bryssel och holländska Maastricht. Hon utgår ofta från teater och scenografi i projekt ihop med böcker, teckningar, filmer och installationer.

Finskan Henna-Riikka Halonen (född 1975) bor i Helsingfors men är utbildad i London. Hon arbetar ofta med video och performance, och undersöker förhållandet mellan aktör och åskådare.

De färdiga konstprojekten ska visas i Halland från den 26 augusti.