Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Hansson och Hansson ställer ut ihop

Landskap med absurda inslag är en gemensam nämnare i utställningen på Hamnmagasinet med Roger Hansson och Niklas Hansson.

I Hamnmagasinet i Varberg samsas just nu målningar, träskulpturer och en film med fotografier och installationer.

För det förstnämnda svarar Roger Hansson, född i Hishult i Laholm 1967, och cowboyer syns i både bilder och träfigurer.
– Jag är fascinerad av vilda västern, men jag jobbar utan att veta vad som ska hända. Seriegubbarna jag tecknade som liten har kommit tillbaka, så det är färgglatt och figurativt, berättar han.
 

Dödskallarna vekar återkomma?
– Ja, och det vet jag inte riktigt varför, men de är ju lite farliga och spännande.

Roger är utbildad på Fria Målarskolan i Halmstad och Konstfack i Stockholm. Bland förebilder finns naivister som Sven "X:et" Erixon och Olle Olsson Hagalund, som bodde 500 meter från där Roger nu har sin ateljé i Stockholm.

Känslan av pojkrum förstärks av ett modellflygplan i återvunnet material och annorlunda riddarskulpturer.
– Det är en öm riddare. Jag vill få fram det sköra och trasiga, som livet är. Därför vill jag inte fila för mycket på skulpturerna.

Roger lärde känna Niklas Hansson på Konstfack och efter att ha återknutit kontakten är de nu framme vid sin tredje gemensamma utställning.
– Jag jobbar mer traditionellt, men jag tycker att vi kompletterar varandra, säger Roger.

På en kortsida av lokalen möts Niklas dokumentära fotografier och Rogers färgglada målningar.
– En skillnad är att jag inte har några personer i mina bilder, men jag tycker att det finns en absurd ton i båda våra landskap, säger Roger, som växte upp i Uddevalla.

I hans del av Hamnmagasinet finns bland annat en installation med påståenden ur psykiatriskt självskattningstest (som "Jag håller mig för mig själv" och "Folk är i allmänhet pålitliga").

I närheten finns en annan installation med en kostym, ett bord och miljöljud från ett kök.
– Min pappa var skräddare och jag ville att han skulle lära mig att sy en kostym. Det var första gången vi kom riktigt nära varandra och eftersom han gick bort bara ett halvår senare är jag väldigt glad för att det blev av, säger Niklas.

Utställningen har fått titeln "Ich habe einige kleine Landschaften gefunden" (Jag har funnit några små landskap). Den pågår till och med den 20 november.