Gravitationsutmanaren

Erika Janunger står bakom en av tre utställningar på Falkenbergs museum.

ANNONS
|

– Det finns så mycket regler i samhället. Sitter någon på en trottoar, läser vi snabbt in att det är något fel på personen. Man är inte tillåten att röra sig hur som helst, säger Erika Janunger.

Hon är arkitekt och konstnär. I sitt examensarbete på Konstfack 2007 ville hon bryta mot dessa rumsliga regler.

– Jag lånade en dansare och fotade henne när hon rörde sig runt möbler och kröp på hyllor.

Vid ett tillfälle fotades dansaren vid en vägg i en lång korridor där det fanns ett takfönster. När Erika Janunger tittade på bilderna i efterhand hade hon svårt att se vilket håll som var upp.

ANNONS

– Då insåg vi att vi hade brutit mot en annan regel, gravitationen.

Det satte igång en process som har resulterat i utställningen "Balansakter" som öppnar på Falkenbergs museum på lördag.

Utställningen består dels av filmer. Dansare rör sig på ytor som sluttar. Filmen har sedan vänts, så att det jordiska ner, dit dragningskraften riktas, inte överensstämmer med bildens ner.

Utöver filmerna består utställningen också av två uppbyggda rum. En kamera filmar rummet, som är "felvänt" i realtid och visar en "rättvänd" bild av rummet på en skärm, som den som står i rummet ser.

– Jag hoppas att besökarna ska tycka att det är roligt att vara här. Att det ska bli lekfullt. Att de ska vilja röra sig och se hur de själva ser ut, i relation till rummet, säger Erika Janunger.

Varför är den här utställningen relevant för Designmuseet?

– Hur rummet och miljön ser ut påverkar hur vi rör oss. Den här utställningen synliggör en del av de teorier som arkitekter arbetar med när det gäller stadsmiljöer och bostäder, säger museichefen Debbie Thompson.

Hela våren på museet handlar om hur miljön påverkar oss.

– Därför har vi exempelvis en föreläsning om hur färg påverkar oss, senare i vår, säger Debbie Thompson.

ANNONS

Utöver "Balansakter" öppnar ytterligare två utställningar på lördag. Dennis Dahlqvist, känd från SVT:s Kulturnyheterna, har tagit fram utställningen "Tillbaka till framtiden". Under olika teman har han blandat allmoge- och moderna föremål, för att belysa likheter mellan dåtida och nutida konst och hantverk. Även lokalt hantverk får plats i utställningen. I projektrummet på nedervåningen kommer tre HDK-studenter ställa ut verk under våren. Först ut är Paulina Svenssons "Herrskjortornas omvandling". Hon har brutit ner skjortor till väldigt små beståndsdelar och gjort konst av dem.

ANNONS