Falkenbergsstudent på möbelmässan

"Jag är mer intresserad av att se behov och lösa problem, än krispiga bilder."

ANNONS
|

Falkenbergaren Viktor Gattzén läser ett kandidatprogram i industridesign på Högskolan i Gävle.

– Industridesign är design för massproduktion. Vi sysslar med den konstnärliga biten av design, inte ingenjörsbiten, säger Viktor Gattzén som läser sista terminen.

Den 7–11 februari är det möbelmässa i Stockholm, kallad Stockholm Furniture & Light Fair. Mässan har en del som kallas Greenhouse, där unga formgivare och designskolor ställer ut sina verk. På Greenhouse har Viktor Gattzéns klass en monter där sju grupper ställer ut sju produkter.

– Alla i klassen fick en jätteluddig uppgift om hur man kan integrera växtlighet i hemmiljö. Vi valde att titta på varför man har växter. Många tycker väldigt mycket om växter, men är extremt dåliga på att ta hand om dem, säger Viktor Gattzén.

ANNONS

Han och hans två gruppmedlemmar Jonatan Berg och Sara Eriksson valde att fokusera på slit och släng-beteendet som kommer av att inte ta hand om sina växter.

– Dels kostar det pengar. Dels är det inte bra för miljön. Och det är väldigt synd att behöva slänga växter, eftersom folk tycker om dem och vill ha dem hemma.

Gruppen ville ta fram en design som visar när växten behöver vattnas.

– Växten visar det själv, genom att bli vissen, men folk glömmer bort det.

Trion ville göra en produkt som förändras, som man vill rätta till.

– Många får ont i magen av tavlor som hänger snett och bara måste rätta till dem. Så vi har gjort en kruka som lutar när den har för lite vatten.

Klassen har haft kontakt med Blomsterlandet, som ska sponsra med växter till växtväggarnaimontern.

– Blomsterlandet var väldigt förtjusta i vår grupps lösning för att den är billig, konsumentmarknadsinriktad och framhäver växtlighet på ett bra sätt, säger Viktor Gattzén.

Vad har ni för förväntningar på mässan?

– Vi har ingen tanke på att få sålt produkten. Vi ser fram emot att få prata om användningen av produkter, hur slit och släng är så fruktansvärt onödigt.

ANNONS

När Viktor Gattzén är klar med skolan i sommar vill han arbeta med digital design.

– Jag vill jobba med användarvänlighet, interaktionen mellan människa och dator. Jag är mer intresserad av att se behov och lösa problem, än krispiga bilder, säger Viktor Gattzén.

ANNONS