Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

En miljon kronor till konst i Kungsäter

Tre mindre konstverk ska uppföras i Rhododendronstigen i Kungsäter under 2021. Kostnaden för kommun blir drygt en miljon kronor.

Satsningen på offentlig konst på orter en bit från centrala Varberg inleddes 2017 och har genomförts i Grimeton, Bua och Veddige.

Kultur- och fritidsnämnden beslutat att Kungsäter blir nästa ort som får tre mindre skulpturer, med placering i Rhododendronparken i närheten av en grillplats, kyrkoruin och utsiktsplatser.

Nu får intresserade konstnärer ansöka om uppdraget som sammanlagt är värt 1 150 000 kronor.

Offentlig konst i Kungsäter

Konstverken ska vara permanenta och skaparna ska utgå från platsen, och arbeta i miljövänliga och hållbara material. Lämpliga inspirationskällor är ”Kungsäters natur och tillverkningsindustri” och en ”variation i uttryck, metod, placering och teknik” uppmuntras av kommunen.

Den 10 december ska konstrådet och en jury besluta om vem som får lämna skissförslag, som lämnas in i mars. En månad senare bestäms vilka konstnärer som i fem månader ska tillverkar skulpturerna som preliminärt ska invigas i oktober 2021.

Jämställt i kommunen sedan 2018

Juryn och konstrådet har i uppdrag att väga in en genusaspekt när de väljer konstnärer. I Varberg har två av tre (65 procent) gestaltningsuppdrag gått till män sedan 1939 (36 män och 19 kvinnor), men från 2018 är det helt jämställt med fyra män och fyra kvinnor.

Den konstnärliga gestaltningen ingår i kommunens fördjupade översiktsplan, där målet är att Kungsäter ska ”utvecklas och stärkas som serviceort, möjliggöra en god livsmiljö och företagsmiljö såväl som att värna, tillgängliggöra och utveckla natur- och rekreationsområden”.