Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dramatiska hemmiljöer visas upp

Minnen av krig och kaos på Rian i Falkenberg.

I utställningen som öppnar på lördag den 16 maj, vill Rian designmuseum "ge perspektiv på hemmet som en både vardaglig och …dramatisk miljö."

Utställningen "Äntligen hemma!" innehåller design, konsthantverk och konst med hemmet som tema. Hemmet som en självklarhet, en dröm eller något förlorat. Hemmet som kan återupptäckas och förvandlas.

"Om ett hem ofta förknippas med trygghet och stabilitet, är det samtidigt en laddad plats där uppfattningar om familj, könsroller och social status spelas ut och blir tydliga", skriver Rian designmuseum i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Flera av konstnärerna intresserar sig för hur föremålen och deras innebörder förändras när de placeras i nya sammanhang eller görs om till något annat . Som när ett piano blir material till hundratals smycken eller köksredskapen får oväntade utväxter och tillägg.

Ett annat tema i utställningen är minnen av miljöer och livet i dem, allt från barndom och familjebildning till krig och kaos.

Det rekonstruerade 1950-talskök som var en del av Falkenbergs museums fasta utställningar visas också under en begränsad tid.

I dag öppnar även utställningen "Reading with you" av Agnieszka Knap, en polskfödd 53-årig smyckeskonstnär som denna gång har inspirerats av det så kallade Rorschachtestet. Resultatet är abstrakta, förvrängda objekt som liknar testets bläckplumpar.

"Det övergripande temat är det mellanmänskliga samspelet samt hur smycken kan öppna för en dialog och förståelse av någon annan. Agnieszka Knap intresserar sig för hur olika verkligheten kan uppfattas och tolkas, och på vilket sätt det formar livet för människan både på det individuella planet men också för samhället i stort", skriver designmuseet.

Agnieszka Knap är lektor på Konstfack i Stockholm, där hon 1999 tog en masterexamen.

Båda utställningarna på Rian designmuseum visas till och med den 30 augusti.

FAKTA: MEDVERKANDE

I "Äntligen hemma!" (16/5–30/8) medverkar Richard Slee, Hanne Mago Wiklund, Andrea Ydring, Pasi Välimaa, Lotte Slotterøy, Martha Rosler, Ayedin Ronaghi, Sahar Burhan, Maria Johansson, Annika Rydenstam, Benjamin Slotterøy, Jerker Andersson, konstnärsgruppen A5, samt duon Cecilia Bergman Fröberg och Dan Fröberg. Designmuseeet visar även dokumentation kring inredningsarkitekten Lena Larsson.